Μια σειρά από εξελίξεις, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν θορυβήσει την Συγγρού ως προς το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη εντός των επομένων εβδομάδων. Στο τρίτο όροφο του «γαλάζιου» αρχηγείου επιχειρούν, μέσω διερμηνείας των πληροφοριών που έρχονται από τα κέντρα ισχύος της Ευρώπης, αλλά και των δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, να εκτιμήσουν τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου, κυρίως όμως να αποκωδικοποιήσουν τις πιθανότητες «πολιτικού ατυχήματος» που θα οδηγήσει σε εκλογές.

Τα εξωχώρια δεδομένα συνεχίζουν να διατηρούν το κλίμα αβεβαιότητας, μεσοπρόθεσμα ως προς την καταβολή της 6ης δόσης και μεσομακροπρόθεσμα, ως προς το «κούρεμα» -μικρότερο ή μεγαλύτερο- και τα αναπτυσσόμενα σενάρια χρεοκοπίας. Σενάρια τα οποία επιτείνει η στάση της Γαλλίας και του Ν. Σαρκοζί και την οποία εμφανίζενται ότι επιχειρεί μέσω Μέρκελ, να αμβλύνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, οι επιτελείς του Α. Σαμαρά θεωρούν κάθε άλλο παρά τυχαίο το πυροτέχνημα Καστανίδη να επαναφέρει τη συζήτηση στην κυβερνητική πρόθεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ερμηνεύοντας και το «άδειασμα» Μόσιαλου ως στοιχείο του ίδιου πολιτικού παιχνιδιού.

Σε απλές λέξεις, όπως υποστήριζε στο Newpost.gr στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ «υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, το ερώτημα που θα τεθεί μέσω δημοψηφίσματος έχει λίγη αξία. Η κοινωνία δε θα απαντήσει στο ερώτημα, θα απαντήσει στον ερωτώντα».

Στη λογική αυτή, στην Συγγρού θυμίζουν τη θέση Σαμαρά υπέρ των δημοψηφισμάτων, σημειώνοντας όμως ότι όπως και ο ίδιος έχει πει, τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να διεξάγονται υπό συνθήκες πολιτικής ηρεμίας, υπερτονίζοντας ότι στην παρούσα φάση, το καλύτερο δημοψήφισμα παραμένουν οι εκλογές.

Ένα επιπλέον στοιχείο που παρακολουθούν στην Συγγρού, είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει ξεκινήσει μια ιδιότυπη κούρσα διαδοχής, με αντιφατικές δηλώσεις ανάμεσα σε κορυφαίους υπουργούς, αποκαλύψεις για προνομιακή μεταχείριση συνεργατών συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και, εν γένει, ένα σκηνικό γεμάτο από πολιτικές τρικλοποδιές και πισόπλατα μαχαιρώματα.

Στο μικροσκόπιο μιας ιδιότυπης πολιτικής στρατηγικής έχει ενταχθεί και το προ ημερών δημοσίευμα των γερματικών «FT» περί την πρόθεση Παπανδρέου να παραιτηθεί. Στην ΝΔ φαίνεται να κυριαρχεί η ερμηνεία μιας προσπάθειας πίεσης από πλευράς του Μαξίμου, τόσο προς τα μέσα –προκειμένου να «απειληθεί» η κοινωνία- όσο και, κυρίως, προς τα έξω, με βασικότερο αποδέκτη την Ανγκέλα Μέρκελ, εν όψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, επιχειρώντας έναν εκβιασμό προς τους Ευρωπαίους ότι εάν συνεχιστεί η ίδια τακτική ασυμφωνία και αναποφασιστικότητα, πολύ σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις αμετακίνητες θέσεις του Α. Σαμαρά, ο οποίος θα αποτελέσει το νέο τους συνομιλητή.


Πάνος Ράσσιας