Έχει σημασία να ακούει κανείς προσεκτικά την κ. Μέρκελ, όταν μιλάει στο κομματικό της ακροατήριο. Σε περιφερειακή συνδιάσκεψη που έγινε στο Μαγδεμβούργο η γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να εξηγήσει την πολιτική της για την Ελλάδα στο κομματικό ακροατήριο. Σημασία έχουν δύο φράσεις: ότι «το ρίσκο που θα αναληφθεί σε κάθε επόμενο βήμα θα πρέπει να μπορεί να υπολογιστεί» και ότι «κούρεμα χωρίς πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είχε κανένα νόημα».   Η δεύτερη προϋπόθεση θα εκπληρωθεί, αν εκπληρωθεί, κάποια στιγμή το 2012. Η πρώτη ακόμα εκκρεμεί. Υπολογισμένο ρίσκο σημαίνει εθελοντικό κούρεμα και τρόπος να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα εθελοντικά από ότι προβλέπουν οι συμφωνίες της 21ης Ιουλίου ακόμα δεν έχει βρεθεί. Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο περίφημο PSI και από τους τρόπους συμμετοχής που έχουν επιλέξει οι τράπεζες το «κούρεμα» είναι το μικρότερο δυνατό κάτω από 15% δηλαδή, γιατί όλοι προτιμούν την ανταλλαγή με ομόλογα ίδιας αξίας μεγαλύτερης όμως διάρκειας. Αν το κούρεμα εξακολουθεί να αποτελεί πορεία στα τυφλά, και για την απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επίσης δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη λύση. 

Ένας παράγοντας που δεν πρέπει να αγνοείται είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τον Νοέμβριο αποχωρεί ο Τρισέ, τον διαδέχεται ο Μάριο Ντράγκι. Ως την διαδοχή, στην ΕΚΤ δεν θα υπάρξουν αποφάσεις και από εκεί και πέρα το θέμα είναι πως θα θελήσει να χειριστεί ο Ντράγκι το θέμα. «Κούρεμα» πάντως χωρίς ομοφωνία Γαλλίας, Γερμανίας και ΕΚΤ πάλι δεν γίνεται.

Το κούρεμα μπορεί να έρχεται, δεν είναι όμως του παρόντος γιατί δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις και το ρίσκο είναι μεγάλο. Το ΔΝΤ πράγματι πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή και ούτως ή άλλως οι σχέσεις ανάμεσα το ΔΝΤ και τους εταίρους της τρόικας είναι πια τεταμένες, αυτό αποτυπώνεται και στους ελέγχους. Το ΔΝΤ μπορεί βέβαια να πιέσει ακόμα περισσότερο, μη εκταμιεύοντας το μερίδιο του στην έκτη δόση. Αυτό όμως οδηγεί τα πράγματα σε ένα ατύχημα τύπου Lehman Brothers που υποτίθεται ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν. Τη συγκεκριμένη στιγμή που μιλάμε μπορεί η συζήτηση για το ελληνικό κούρεμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κανείς όμως δεν έχει έναν οδικό χάρτη. Το ψυχορράγημα της Ελλάδας θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες…    


Θέμης Δαγκλής


Σχετικά Θέματα: Στο «τραπέζι» η αλλαγή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου