Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των εξωτερικών θεμάτων, κ. Άλεξ Ρόντος, που τόσα έχουν γραφεί γι’ αυτόν, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο συνεδρίου και έδωσε συνέντευξη στη εφημερίδα «Χουριέτ» για τα ελληνοτουρκικά θέματα και την ενδεχόμενη εξέλιξή τους. Ο κ. Ρόντος έθεσε ως βάση της ουσιαστικής εξέλιξης των σχέσεων των δύο χωρών την αποστρατικοποίηση και πιστεύει πως το πρώτο βήμα σε αυτό πρέπει να το κάνει η «ισχυρή» Τουρκία. Οι πρώτες λοιπόν προτάσεις που του έρχονται στο μυαλό είναι : «Η Τουρκία να αποσύρει από τον βορά της Κύπρου 30 χιλιάδες στρατιώτες και να καταργήσει το αυτόματο casus belli σε περίπτωση παραβίασης της θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας».
 
Και συνέχισε λέγοντας: «η Τουρκία ως ένα σημείο μπορεί να πει πως δεν επιθυμούμε την Ε.Ε. Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ευρώπη μπορεί να πει πως δεν θέλει την Τουρκία. Κατά την γνώμη μου η Τουρκία δεν θέλει να μπει στην Ε.Ε., έχει διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της.

Οι Έλληνες ακόμη πιστεύουν πως μπορεί να προέλθει μια απειλή από την Τουρκία. Για αυτό η Τουρκία μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η Τουρκία μπορεί να έχει και άλλα θέματα. Κατά την γνώμη μου με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος αυτής της περιοχής είναι πολύ φυσικό να σκέπτεται και άλλα θέματα.
 
Εμείς ο μόνος λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο πρέπει να επενδύουμε σημαντικό ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος σε στρατιωτικές δαπάνες είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα δαπανά επειδή δαπανά και η Τουρκία σε στρατιωτικές δαπάνες. Όμως ο λόγος ύπαρξης του τουρκικού στρατού δεν είναι η Ελλάδα. Για αυτό δεν περιμένω αμοιβαία βήματα. Αν πρέπει να μιλήσω ανοιχτά εντέλει από τον αφοπλισμό κερδισμένη πραγματικά θα είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι και ρεαλιστικό και δυνατό να γίνει».

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν περιμένει στο εγγύς μέλλον μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα λόγω των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο, απάντησε «Σίγουρα όχι». Και πρόσθεσε: «οι επιθετικές όμως ανακοινώσεις της Τουρκίας με εξέπληξαν ιδιαίτερα. Αυτές οι ανακοινώσεις πέραν του εκνευρισμού που προκάλεσαν σε κάποιους στην Ελλάδα και αλλού, δεν πιστεύω ότι έφτασαν στον στόχο τους. Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν ιδιαίτερα».
 
 Ο δημοσιογράφος παρενέβη: «αργότερα ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και έκανε έκκληση για μετριοπάθεια...».
 
Και ο κύριος Ρόντος απάντησε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και βρήκε ένα δρόμο να επέμβει. Πιστεύω πως το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια κοινή τουριστική αγορά. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι θα ανεβαίνουν στα πλοία και θα πηγαίνουν για μια μέρα ή για το Σαββατοκύριακο στην απέναντι πλευρά. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι ανόητοι κανονισμοί για την βίζα, θα μπορούσαμε αυτό να το κάνουμε από τώρα».