«Φθηνά μικροπολιτικά κόλπα», χαρακτήρισε σε συνέντευξη του στο «Βήμα 99,5» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, την πρόταση Καστανίδη για δημοψήφισμα.

«Λίγες ώρες αργότερα φάνηκε ότι τον άδειασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», τονίζει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει «για να αναγνωρίσω δίκιο στον κ. Καστανίδη, εδώ και καιρό είχε πει ότι χρειαζόμαστε νέα λαϊκή νομιμοποίηση, προσπαθώντας να πείσει το κόμμα του και την κυβέρνηση ότι χρειάζονται εκλογές για να εφαρμοστεί μια πολιτική πολύ διαφορετική με αυτή από την οποία εξελέγη. Δεν έπεισε το κόμμα του, αλλά η ιδέα να παίζει κανείς με τόσο σοβαρούς θεσμούς, όπως το δημοψήφισμα που έχει γίνει μία φορά στην Ελλάδα τα τελευταία 37 χρόνια (για τη βασιλεία), για να επιχειρήσει να αντλήσει η κυβέρνηση μια νομιμοποίηση, είναι προφανές ότι δεν είναι καλή ιδέα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι «όλα αυτά μυρίζουν μια κυβέρνηση που τα έχει κάνει μούσκεμα και ψάχνει να βρει διεξόδους, αλλά με πονηριές. Δεν νομίζω ότι αυτά ταιριάζουν στη συγκυρία», επισημαίνοντας ότι «πέρα από το ''αφήνουμε το γάμο για να πάμε για πουρνάρια'', που λέει και ο κόσμος με το δημοψήφισμα, υπάρχει και κάτι άλλο. Είναι ότι οποιοδήποτε ερώτημα να βάλει και η κυβέρνηση, να εισπράξει μια ηχηρή αποδοκιμασία στην κάλπη».

Για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Παπαδημούλης θεωρεί ότι «το κόστος των εκλογών είναι μικρότερο από το να σέρνεται και να σαπίζει έτσι μια κατάσταση».

Συγκεκριμένα εξηγεί ότι το πότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει κανείς με ακρίβεια ωστόσο εξηγεί ότι αυτές δεν αργούν αφού «η έκτη δόση θα δοθεί, ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί νωρίτερα από άλλες χρονιές, θα δρομολογηθεί νωρίτερα το βαθύτερο κούρεμα του χρέους, όταν κάποιοι μας έλεγαν ότι απαγορεύεται ακόμη και να προφέρουμε τη λέξη «αναδιάρθρωση του χρέους» και μετά θα μπούμε σε μια περίοδο εντός της οποίας θα γίνουν εκλογές».

Τέλος ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης για το ενδεχόμενο να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας λέει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης « θα μας ταράξει σε εκλογές επειδή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μέχρι να πάρει την αυτοδυναμία. Αλλά ο τόπος δεν αντέχει τέτοια παιχνίδια» σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη κι αν θέλει να παίξει ο Αντώνης Σαμαράς το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη το ’90, εάν ο κ. Παπανδρέου το προτείνει, μαζί με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και με απλή αναλογική, υπάρχουν 200 βουλευτές».