Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μία δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews. «Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που ζουν πάνω από τα μέσα που διαθέτουν οφείλουν πλέον να προχωρήσουν σε επώδυνες προσαρμογές και αυτό είναι αναπόφευκτο» είπε.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η Κομισιόν δεν υπήρξε ίσως, κατά το παρελθόν, αρκετά αυστηρή απέναντι στους κινδύνους δημοσιονομικών παρεκτροπών από τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Ίσως δεν κάναμε με αυστηρότητα ό,τι οφείλαμε να κάνουμε, αλλά είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πάντοτε προειδοποιήσεις για τα αυξημένα επίπεδα χρέους στα κράτη μέλη μας», παραδέχθηκε.

«Δυστυχώς, εκείνη την εποχή δεν διαθέταμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα», πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δικαιοδοσία που διαθέτει η Eurostat στα δημοσιονομικά δεδομένα των χωρών, και η οποία δεν είχε δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στο εξής, εξαιτίας των μεγάλων δυσχερειών τις οποίες αντιμετωπίζουμε, υπάρχει η βούληση να γίνει αποδεκτή η συλλογική διαχείριση» αυτών των θεμάτων, είπε.


Πηγή: in.gr