Υπό την κριτική όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σπυροπάνος Μαργέλης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό κρίσιμο, σε μια συγκυρία που δεν μοιάζει με καμία προγενέστερη, ενώ σημείωσε ότι το μεσοπρόθεσμο –παρότι είναι επίπονο και δραματικό – πρόγραμμα, πρέπει να ακολουθηθεί για να απεμπλακεί η χώρα από το δημόσιο χρέος.

Από τη ΝΔ ο Κώστας Μουσουρούλης έκανε λόγο για έναν μνημονιακό προϋπολογισμό που ανοίγει το δρόμο για την αυτοκαταστροφή της χώρας και δήλωσε ότι το κόμμα τους τον καταψηφίζει γιατί οι στόχοι του είναι ανέφικτοι και αδιέξοδοι.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με το προσχέδιο συνεχίζει και κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση προσθέτοντας ότι τα μέτρα που προβλέπει, σχεδιάστηκαν από κοινού με τρόικα προκειμένου να φορτώσουν τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν έχει επαρκή απάντηση στις αγωνίες των πολιτών που βλέπουν το εισόδημα να μειώνεται, τα μαγαζιά να κλείνουν και την ανεργία να αυξάνεται, χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ.

Κουρελόχαρτο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2012 ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εκτιμώντας ότι η κρίση θα υποτροπιάσει και ο προϋπολογισμός -και εξ αυτού- θα είναι στον αέρα. «Έτσι και αλλιώς είναι κουρελόχαρτο για τα σκουπίδια, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.