«Οι τουρκικές απειλές πρέπει να σταματήσουν. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος στο νησί και ασκεί με βάση το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα σύναψης διεθνών συμφωνιών και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι άκυρη και φυσικά χωρίς κανένα περιεχόμενο, η λεγόμενη συμφωνία της Τουρκίας με τα κατεχόμενα».

Με την κατηγορηματική αυτή δήλωση απάντησε από βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος επεσήμαινε τον κίνδυνο η Τουρκία να δημιουργήσει πρόβλημα στην περιοχή του Καστελόριζου και έκανε λόγο για ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η χώρα μας στο να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη ΑΟΖ.

«Η τουρκική πλευρά οφείλει να απόσχει από απειλές και ενέργειες που προκαλούν ένταση και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Η οδός των εντάσεων είναι λανθασμένη και επικίνδυνη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι αυτό τόνισαν πρόσφατα, τόσο ο ίδιος προσωπικά στον Τούρκο ομόλογό του όσο και ο πρωθυπουργός στον κ. Ερντογάν.

«Οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας με αφορμή την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», επεσήμανε ο κ. Λαμπρινίδης και πρόσθεσε:

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς, αξιολογεί με προσοχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την κυπριακή δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι σε συνεχή συνεννόηση και με την Κύπρια ομόλογο μου για τις κινήσεις του "Πίρι Ρέις" και προβαίνουμε ακαριαία, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τις σταματάμε, κάθε φορά που οι αρμόδιες αρχές μας αναφέρουν τουρκική παραβατική συμπεριφορά σε περιοχή δικαιοδοσίας της Ελλάδος».

 Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινίδης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους, και αυτό αποτελεί ένα σταθερό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι συμπεριφορές, όπως αυτές που είδαμε τον τελευταίο καιρό, δεν είναι αποδεκτές και συνιστούν τροχοπέδη στη συνεργασία και την ευρωπαϊκή προοπτική της ίδιας της Τουρκίας. Η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με την γείτονα χώρα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς αμοιβαίο όφελος».

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να ορίσουμε ΑΟΖ, γιατί οι Γερμανοί μας πιέζουν να βάλουμε την ενέργεια μέσα στο ΕΥΡΗΚΑ. Αν την βάλουμε σημαίνει ότι βάζουμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτά και ακίνητα σε ένα τσουβάλι για 125 δισ. ευρώ, όταν υπάρχουν 7 τρισ., σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χιούστον, σε φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης σε όλη εκείνη τη λεκάνη», σημείωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ