Το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην θέσπιση και οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την συμβατότητα της διενέργειας γεωτρήσεων με το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην προσφώνησή του, απόψε, προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του. Χαρακτήρισε δε «επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό» την προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει τις γεωτρήσεις και «να μετατρέψει το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα σε διμερή διαφορά».

Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τον κ. Γιανουκόβιτς για την στάση της χώρας του στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες ενισχύονται και από την παρουσία ελληνικής ομογένειας στη Ουκρανία και πολλών Ουκρανών πολιτών στην Ελλάδα.

Σημείωσε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών από την εποχή της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Οδησσό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες διαθέτουν εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Την βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα δώσει νέα ώθηση στην πολύπλευρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας εξέφρασε ο κ. Γιανουκόβιτς και δήλωσε αλληλέγγυος προς τον ελληνικό λαό για την κρίσιμη περίοδο που διανύει. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση «αντιμετωπίζει με επιτυχία όλες τις προκλήσεις» και ευχαρίστησε για την ελληνική υποστήριξη στην προσπάθεια της χώρας του για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του, αναφέρθηκε στα λόγια του Αριστοτέλη, ο οποίος, όπως είπε, σε ερώτηση σχετικά με το νόημα της ζωή είχε απαντήσει: «Να εξυπηρετούμε τους άλλους και να κάνουμε καλό».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ