Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν εξέφρασε την Παρασκευή την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση της τρόικας για την 6η δόση του δανείου θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα είναι θετική, ωστόσο προσέθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη. «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Σίγουρα, θέλουμε ακόμη χρόνο για να ολοκληρώσουμε», δήλωσε ο κ. Τόμσεν, σύμφωνα με το Reuters.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρώσουμε σύντομα (την αξιολόγηση) θετικά, αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε ότι «οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζονται και δεν υπήρξε τελική συμφωνία», επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από το ΔΝΤ, διαψεύδοντας έτσι την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση, την Πέμπτη, στην οποία τονιζόταν ότι τα μέτρα και οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ είχαν «κλειδώσει» και σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συνέχιζε τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, ένας ανώτερος αξιωματούχος από την τρόικα δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας την χρεοκοπία που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους» επισημαίνει στέλεχος του ΔΝΤ.

Τέλος, πηγή προσκείμενη στην τρόικα δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Mισθούς Πορτογαλίας ζητά η τρόικα

Το επιχείρημα ότι η τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη το 2010, με την οποία «πάγωσε» ο εθνικός κατώτερος μισθός, «δεν προωθεί την απαραίτητη μισθολογική συγκράτηση στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων για το εθνικό εισόδημα και την ανεργία» χρησιμοποιεί η τρόικα σχετικά με το αίτημα για μείωση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», παρά τις κυβερνητικές αντιδράσεις, η τρόικα επιμένει στην ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου οι κατώτατοι μισθοί είναι περίπου 200 ευρώ χαμηλότερα από την Ελλάδα.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την Πορτογαλία αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 560 ευρώ, περίπου, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός -βάσει της εθνικής συλλογικής σύμβασης- είναι στα 740 ευρώ.

Η τρόικα επισημαίνει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθούν, ώστε το επίπεδό τους «να είναι αντίστοιχο με το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας».

Η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της έγγραφο, στο οποίο η τρόικα αναπτύσσει τα επιχειρήματά της για την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους στη χώρα. «Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει μια τριμερή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και να προσαρμόσει τη συμφωνηθείσα οδό για τον εθνικό μισθό στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.Πηγή: Reuters/Τα Νέα/in.gr