Η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης. Θέμα μας είναι η στήριξη όλων των κρατών της ευρωζώνης και της Ελλάδας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, το πρωί μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας το οποίο όπως είπε ο κ. Ρέσλερ θα περιλαμβάνει τρία σημεία: διοικητική-τεχνική βοήθεια, επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων με γερμανικές επιχειρήσεις και δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν με 12% στο ελληνικό ΑΕΠ και παρουσιάζουν μια από τις μεγαλύτερες κερδοφορίας στην Ευρώπη.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο κ. Ρέσλερ επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά στο πώς πρέπει να αντιλαμβάνεται ένας πολιτικός την κρίση, καθώς αντελήφθη ότι χρειάζεται συνεργασία, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και την ελληνική οικονομία. Επανέλαβε δε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αλλαγές στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός.

Αιτία της κρίσης, τόνισε ο κ. Ρέσλερ, είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ενώ χαρακτήρισε πολυ καλές τις συναντήσεις που πραγματοποιηθηκαν νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοίδη και επιχειρηματίες και έθεσε τρεις στόχους για την επίτευξη των οποίων θα υπογράφει αργότερα σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργών:

-Την πάταξη της γραφειοκρατίας για την οποία η γερμανική πλευρά θα βοηθήσει με know how προκειμενου όπως ανέφερε οι αποφάσεις να λαμβάνονται γρηγορότερα.

-Τη νομική ασφάλεια των επενδύσεων. Για το θέμα αυτο σύμφωνα με πληροφορίες έγινε συζήτηση και το πρωί στη συνάντηση εργασίας των δύο υπουργών με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου με ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες υποθέσεις όπως η Siemens και τα ναυπηγεία.

-Τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για την οποία ο κ, Ρέσλερ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαικη Τράπεζα Επενδύσεων και κάλεσε τους γερμανούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδυσεών τους στην Ελλάδα απο την τράπεζα KfW.