Η τουρκική πλευρά "δεν θα εμποδίσει την ελληνοκυπριακή, αν αυτή βρει πετρέλαιο, αλλά θα πάει και αυτή εκεί να βγάλει πετρέλαιο", δηλώνει ο άτυπος ΥΠΕΞ των κατεχόμενων, Χουσεΐν Όζγκιουργκιον. Ο Όζγκιουργκιον τονίζει ότι η "συμφωνία" που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με τα κατεχόμενα "προβλέπει μόνο την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Σε περίπτωση που βρεθεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, θα χρειαστεί νέα συμφωνία".

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ζαμάν", μιλώντας χτες στην ένωση διπλωματικών συντακτών στην Άγκυρα, ο Όζγκιουργκιουν είπε επίσης ότι η "συμφωνία" "δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το νησί, αλλά το ότι δεν περιλαμβάνεται όλο το νησί δεν σχετίζεται με αξιώσεις δικαιωμάτων και κυριαρχίας, αλλά με το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου".

Παράλληλα, εξέφρασε την απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό, σε δηλώσεις του στην Άγκυρα που δημοσιεύονται στον σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες, ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού, πριν από την κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος κατάγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη τις απειλές που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες που διεξάγονται για φυσικό αέριο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) και επίσης κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά σε λύση του Κυπριακού.

Στην επιστολή η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει λύπη διότι ο Τούρκος πρωθυπουργός εκτόξευσε απειλές, ακόμη και από το βήμα της ενικής Συνέλευσης, σημειώνοντας ότι «η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα και η απαξίωσή της προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούν ένταση και απειλούν την πρόκληση κρίσης» και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η άσκηση του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του διεθνούς δικαίου να αποτελεί αιτία πρόκλησης έντασης.

Αναφορικά με τις συνομιλίες, στο έγγραφο αναφέρεται ότι αν όντως ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να παράσχει υποστήριξη για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό -όπως ισχυρίσθηκε στην ομιλία του- τότε θα πρέπει να ενθαρρύνει τον Ντερβίς Έρογλου να σταματήσει να υπαναχωρεί από τις συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και να εργαστεί πάνω στη συμφωνημένη βάση για την εξεύρεση λύσης.