Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά περί λίστας φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί. Διαψεύδει την ύπαρξη λίστας με φοροφυγάδες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που αποτέλεσαν και την αφορμή της εισαγγελικής παρέμβασης, κατά την συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένταση μεταξύ του κ. Κουσελά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αντέδρασε στην ερώτηση Κουσελά για το ποιά μέτρα έχουν ληφθεί για μεγαλοφειλέτες ρωτώντας τον τι έκανε ο ίδιος κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών και -όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα- ο κ. Κουσελάς υποστήριξε πως είχε παραδώσει λίστα με οφειλέτες, ενέργεια την οποία συνέδεσε με την αποχώρηση του από την θέση του υφυπουργού.

Στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα, ο πρώην υφυπουργός φέρεται να διευκρίνισε ότι η επίμαχη λίστα αφορά 3.800 φοροφυγάδες με χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.

Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, με εντολή να εξεταστεί το θέμα που έθεσε ο κ. Κουσελάς και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου,  δήλωσε ότι δεν υπάρχει λίστα με τα ονόματα φοροφυγάδων.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχει, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, η υποχρέωση δημοσιοποίησης της λίστας των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπάρχει και η διαδικασία στο υπουργείο Οικονομικών από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους φοροφυγάδες».

Από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων, η ΝΔ ζητά απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες του Δημήτρη Κουσελά.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για τις καταγγελίες Κουσελά, ο οποίος, σύμφωνα με τη ΝΔ, κατήγγειλε τον κ. Βενιζέλο ότι δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


Υ.Γ. Η φωτογραφία που δημοσιεύεται είναι αρχείου όπως καταλαβαίνετε. Όχι μόνο γιατί είναι από το... μακρινό 2005, κάτι που φαίνεται και ηλικιακά στους κυρίους Βενιζέλο και Κουσελά, αλλά και γιατί το κλίμα της φωτογραφίας είναι... αρχείου μετά το επεισόδιο της Πέμπτης.