Έκπληξη προκάλεσε στην Άγκυρα η απόφαση του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να καταψηφίσει τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης «υφαλοκρηπίδας» μεταξύ Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, κάλεσε το κόμμα του Ταλάτ να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Την ίδια ώρα, η τουρκoκυπριακή πλευρά -διά του «υπουργου Εξωτερικών» Χουσεΐν Όζγκιουργκιον- δηλώνει ότι «δεν θα εμποδίσει την ελληνοκυπριακή, αν αυτή βρει πετρέλαιο, αλλά θα πάει και αυτή εκεί να βγάλει πετρέλαιο», ενώ τονίζει ότι η «συμφωνία» που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με τα κατεχόμενα «προβλέπει μόνο την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών· σε περίπτωση που βρεθεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, θα χρειαστεί νέα συμφωνία».

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία διαμηνύει ότι θα μετακινήσει το βάρος των ερευνών της για εντοπισμό υδρογονανθράκων από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο.

Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα δεν είχε πρόθεση να διεξάγει έρευνες στη Μεσόγειο, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προχωρούσε σε έρευνες. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να φύγουν από τη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει μονομερώς σε έρευνες παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.


Πηγή: in.gr