Απαράδεκτο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, το νομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του.

Όπως τόνισε η εργασιακή εφεδρεία θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις, ενώ πρόσθεσε, ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός, αφού οι απολύσεις δεν συνδέονται με αποζημιώσεις.

Παράλληλα υπογράμμισε, ότι θα οδηγήσει τους απολυμένους στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.

 Σχετικά με την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε, ότι ο εξορθολογισμός δεν μπορεί να γίνει με οριζόντια περικοπή θέσεων, ενώ όσον αφορά στο προσωπικό, σημείωσε, ότι θα έπρεπε να βρεθεί λύση μέσω των μετατάξεων και της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.

Σε αυτό το σημείο, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπέρ ενός αποτελεσματικού κράτους. Όσον αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο, σημείωσε, ότι αντί να καταργεί την ανισότητα και τις διακρίσεις, οδηγεί σε μειώσεις των αποδοχών που φθάνουν έως και το 40%.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και όπως τόνισε "η απαίτηση της τρόικας για μείωση του βασικού μισθού ισοδυναμεί με εξαθλίωση των εργαζομένων και πρέπει να αποκρουστεί". Επίσης ανέφερε, ότι τυχόν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων διαλύει κάθε προστατευτικό ιστό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην συνέχεια, ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικά το τέλος ακινήτων και την έκτακτη εισφορά, ενώ πρόσθεσε ότι προσβάλλει τους φορολογικά συνεπείς, καθώς και αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν, γιατί δεν έχουν.

Όσον αφορά στο χρέος της Ελλάδος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, όσο κι αν ματώσει ο λαός».

Ακόμη τάχθηκε κατά του «κουρέματος» του χρέους, διότι όπως ανέφερε, θα έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και ζήτησε να υπάρξει διακρατικός κοινοτικός διακανονισμός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ