Αναβλήθηκε για τις 23 Οκτωβρίου τελικά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 και 18 του μηνός προκειμένου η ΕΕ «να μπορέσει να ολοκληρώσει τη συνολική στρατηγική της για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη»,αναφέρει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Πριν τη Σύνοδο Κορυφής προγραμματίζεται εκτάκτως Συμβούλιο Eurogroup και Ecofin
Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ε.Ε. επισημαίνει ότι χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να εξετασθούν θέματα, όπως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποτελεσματικότητα των εργαλείων, που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα στοιχεία αυτά, αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι, το αποτέλεσμα που θα εξαχθεί από την αποστολή της Τρόικας στην Ελλάδα, καθώς και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συνεχίζοντας ο Χέρμαν Ρομπάι σημειώνει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου και τονίζει ότι η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι κοντά στην ολοκλήρωση, οι δε διαβουλεύσεις για την "οικονομική διακυβέρνηση" στην ευρωζώνη έχουν προχωρήσει σημαντικά. Επιπλέον, αναφέρει ότι το πακέτο έξι νομοθετικών προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης έχει εγκριθεί.

Στο μεταξύ σε κοινή τους επιστολή ο Βαν Ρομπάι και ο Μπαρόζο πρότειναν τα θέματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η σύνοδος της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την επιστολή οι δύο άνδρες προτείνουν στους ηγέτες της Ομάδας των 20 να συζητήσουν το θέμα αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει αρκετούς πόρους ώστε να βοηθήσει τις χώρες που το έχουν ανάγκη.

"Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε το θέμα της επάρκειας των πόρων του ΔΝΤ", επεσήμαναν ο βαν Ρόμπεϊ και ο Μπαρόζο, ενώ κάλεσαν το Ταμείο να "βελτιώσει" τους μηχανισμούς στήριξής του.

Πηγή: naftemporiki/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό θέμα: Ραντεβού στις Βρυξέλλες θα έχουν Παπανδρέου-Βαν Ρομπάι