"Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι νομικά ασφαλής, επαρκής, όχι υψηλού ρίσκου και δεν θα θίγει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.", επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας σε πολλαπλές ερωτήσεις κατά την άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ και του γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι σε θεσμικό επίπεδο στην Ε.Ε. δεν έχει τεθεί ζήτημα αύξησης του ποσοστού ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, απορρίπτοντας την ορολογία περί "κουρέματος" και επιμένοντας ότι οι προβλέψεις της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου θέτουν το ζήτημα των ιδιωτών σε εθελοντική βάση και δεν έχει τεθεί ζήτημα αλλαγής της απόφασης αυτής.

"Οποιαδήποτε πρόταση βελτιώνει τις αποφάσεις αυτές είναι ευπρόσδεκτη", τόνισε και απέρριψε τις επικρίσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα από τις συζητήσεις που την αφορούν. "Εάν είχε τεθεί συγκεκριμένη πρόταση για τα ελληνικά θέματα, η κυβέρνηση θα τοποθετείτο, όπως έκανε τον Μάρτιο του 2011, με τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων", υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος και ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε τηλεφωνικά χθες με την Άνγκελα Μέρκελ, λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως θετικό γεγονός τις δηλώσεις των δυο ηγετών για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

Παραλλήλως διέψευσε τη φημολογία και τα σενάρια για επικείμενη κρατικοποίηση των τραπεζών. Με αφορμή τις εξελίξεις στην τράπεζα PROTON BANK, τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και υπάρχουν επαρκή κεφάλαια για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών όπου χρειαστεί, ενώ η περίπτωση της PROTON BANK είναι ειδικό πρόβλημα.

Ενημέρωση αρχηγών

Αρνητικός στο ενδεχόμενο να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, όταν ρωτήθηκε για επικείμενη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Αντιθέτως άφησε ανοικτό να υπάρξουν τις επόμενες μέρες συναντήσεις ή επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσεις για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. σχετικά με την διαχείριση του ελληνικού χρέους .

Διέψευσε επιπλέον κατηγορηματικά για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί αποχώρησης του πρωθυπουργού. "Είναι παρών και δεν υπάρχει καμία σκέψη αποχώρησης", υπογράμμισε.

Ο κ. Μόσιαλος ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα συζητήσει τις εξελίξεις σε κατ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς που μετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή, καθώς και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές με μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Για τα σκουπίδια

Έκκληση στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποκομιδή των σκουπιδιών να σκεφτούν τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία εξαιτίας της απεργίας τους. απευθύνει η κυβέρνηση.

"Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προκύπτουν", τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος και πρόσθεσε: "Ζητάμε να λυθεί η απεργία και θα λυθεί", παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στο υπουργείο Εσωτερικών.

Για τις καταλήψεις

Απαράδεκτες, χαρακτήρισε ο κ. Μόσιαλος τις καταλήψεις υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών. "Είναι δικαίωμα οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις αλλά όχι οι καταλήψεις", ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Επίσης καταδίκασε τις αποδοκιμασίες και την επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, καλώντας όλα τα κόμματα να την καταδικάσουν γιατί όπως είπε δεν υπάρχει προοδευτική και συντηρητική βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ