Η Ελλάδα, παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα και την ανάγκη για υποστήριξη των θεσμικών εταίρων της, «είναι και θα είναι πάντα ένα ισότιμο και ενεργό μέλος της ευρωζώνης, που συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις και ιδίως αυτές που την αφορούν άμεσα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το εάν διαμορφώνονται εξελίξεις στην ευρωζώνη που αφορούν την Ελλάδα, ερήμην της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον υπουργό, «σε όλα τα επίπεδα - και στο επίπεδο του πρωθυπουργού και στο δικό μου επίπεδο, αλλά και σε υπηρεσιακό και τεχνικό επίπεδο - η Ελλάδα έχει την πλήρη εικόνα της κατάστασης και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει με τις δικές της προτάσεις και ιδέες».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι όλη η διαδικασία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, που αποτελούν και θα αποτελούν τη βάση των εξελίξεων, οργανώνεται με επίκεντρο την Αθήνα, σε συνεργασία φυσικά πάντα με τους θεσμικούς εταίρους και τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης.

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα τόσο τον ρόλο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), όσο και τη διερευνητική επιστολή που απέστειλε ο ίδιος σε 57 ομολόγους του, ενεργώντας σε συνεννόηση με την ευρωζώνη και ουσιαστικά εκ μέρους της. Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βενιζέλο, άλλο παράδειγμα είναι ο επιτυχής χειρισμός του ζητήματος των εγγυήσεων που ζητούσε η Φινλανδία, στο πλαίσιο των οδηγιών και των αποφάσεων του Eurogroup, και με την έγκριση του Eurogroup και του EFSF.

«Και αυτό», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός, «έγινε εις πείσμα όσων θεωρούσαν ότι έχουν βρει ένα εύκολο πεδίο φτηνής κριτικής, έως ότου διαψεύστηκαν τελικά από τις εξελίξεις, όπως θα διαψευστούν και από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ