Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην εκπομπή  «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega. O υπουργός υποστήριξε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να γυρίσει στο 2004, παρά στο 1960, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος δύσκολων αποφάσεων , αρκεί να μη ζήσει η χώρα την καταστροφή. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία νέου φορολογικού συστήματος.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα οι εκκρεμότητες σε σχέση με τα διαθρωτικά μέτρα που είναι ανοιχτές όπως είπε εδώ και καιρό. Μέσα σε 15 ημέρες πρέπει να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν εδώ και χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ολοκληρώθηκε και απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανό τώρα που ανακοινώθηκε η αναβολή της συνόδου κορυφής της  ΕΕ και της ευρωζώνης να γίνει πριν από τις 23 του μήνα συνεδρίαση του Eurogroup, κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει τηλεφωνικά.

Παραδέχθηκε επίσης ότι και ο ίδιος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική και στη αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι οδήγησε τη χώρα στον απόλυτο εκτροχιασμό και ότι έχει ξεχάσει τι έγινε επί των ημερών της.

Απέδωσε επιπλέον την αναγκαιότητα για τα νέα μέτρα στα νέα δεδομένα σε σχέση με τους στόχους μετά την αλλαγή των στατιστικών δεδομένων, αλλά και στο ότι υπήρξαν μέτρα, τα οποία, όπως είπε, δεν αποδίδουν όσο το αναμενόμενο.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να ενισχυθούν, αν και όπως είπε, τα στελέχη της τρόικας δεν θέτουν θέμα να καταργηθούν οι κατώτεροι μισθοί, αλλά αυτό που συζητούν είναι το πώς θα πάρει μπρος η οικονομία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιέσεις της τρόικας, ανέφερε ότι το κλιμάκιο ασχολείται με τα πάντα γιατί εμείς οι ίδιοι έχουμε δώσει ως χώρα την αφορμή για να το κάνει. «Οι ερωτήσεις της τρόικας έπρεπε να είναι ερωτήσεις που έπρεπε να έχουμε κάνει οι ίδιοι προ πολλού», είπε, συμπληρώνοντας πάντως ότι όταν ο ίδιος συζητεί με τους εταίρους μας, αυτό που έχει στο μυαλό του είναι ο Έλληνες εργαζόμενος, ο άνεργος, η μονογονεϊκή οικογένεια, ο αγρότης.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα στη χώρα. «Υπάρχει μια χύμα φορολογική κατάσταση, μια άγρια αδικία σε όσους έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι που μας αποτρέπει από τη δυνατότητα να κάνουμε όσα κάνει μια φυσιολογική χώρα της Ευρώπης.

«Οταν δεν ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα, όταν υπάρχουν πάμπολλοι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο δεν έχουμε ορθά αποτυπωμένα έσοδα», συνέχισε.Πηγές: Newpost.gr - Naftemporiki.gr