Θα πρέπει «με κάθε τρόπο να αποτραπεί» η χρεοκοπία χώρας μέλους της Ευρωζώνης είπε ο πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε εκπομπή της αυστριακή κρατικής τηλεόρασης ORF. «Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μίας μετάδοσης του προβλήματος σε άλλη χώρα μέλος» είπε. Στο ερώτημα ότι στη συνοδό κορυφής της 21ης Ιουλίου αποφασίστηκε κούρεμα 21% (σ.σ: του ελληνικού χρέους) και τώρα μιλάμε για ένα κούρεμα 50 έως 60%, ο Γιούνκερ είπε: «Μιλάμε για περισσότερο».

«Δεν αποκλείει ένα μεγαλύτερο κούρεμα, δεν θα πρέπει όμως να θεωρήσει κανείς ότι αυτό είναι αρκετό» σχολιάζει το ORF.
 
Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια χώρα της ευρωζώνης να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας» και παραδέχτηκε ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους και ειδικά του ελληνικού χρέους δεν ήταν η καλύτερη.
«Δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι, διότι αγορές αντιδρούν γρηγορότερα από τους πολιτικούς ηγέτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τη διαβεβαίωση ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θα κατατεθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής των G20 στις αρχές Νοεμβρίου, έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπάρακ Ομπάμα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τη Δευτέρα.

Την απόφασή του να συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης την Κυριακή 23 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι μεανακοίνωσή του στην οποία επεσήμανε ότι θα προηγηθούν οι συνεδριάσεις Ecofin και Eurogroup.