Σε συνέντευξη του στην ταμπλόιντ «Bild Zeitung», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε, μεταξύ άλλων: - ότι η Γερμανία από τα χρήματα που έχει δανείσει και από τις εγγυήσεις που έχει παράσχει δεν έχει μέχρι τώρα καμιά απώλεια χρημάτων. Παρόλα αυτά κατανοεί πολύ καλά τις ανησυχίες των Γερμανών φορολογουμένων. Πρέπει όμως να τονιστεί, υποστηρίζει, ότι οι Γερμανοί είναι εκείνοι που έχουν κερδίσει πάρα πολλά από το Ευρώ και για τον λόγο αυτό η σταθεροποίηση του ευρώ αποτελεί γερμανικό συμφέρον.

«Ακόμα και στην περίπτωση που η παροχή βοήθειας προς άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης απαιτεί από τους Γερμανούς φορολογούμενους να δείξουν αλληλεγγύη, στο τέλος αυτό θα είναι καλό για την ανάπτυξη και την απασχόληση στη Γερμανία» λέει.

-υπογραμμίζει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη για τη διατήρηση του Ευρώ ενώπιον του κινδύνου να καταρρεύσει το κοινό νόμισμα.

-τονίζει ότι εάν το ευρώ δέχεται κλυδωνισμούς, αυτό δημιουργεί δυσκολίες και στις χώρες της Ε.Ε. με δικό τους νόμισμα, όπως τη Μεγάλη Βρετανία.

 Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας γιατί, κατά τη γνώμη του, η Γερμανία, που παρέχει στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., δεν είναι συμπαθής στους Έλληνες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζει:

«Αυτό είναι πραγματικά παράδοξο. Η Γερμανία είναι η χώρα που δίνει τα περισσότερα χρήματα και για τον λόγο αυτόν θα έπρεπε να επαινείται καθημερινά. Αντ’ αυτού όμως (οι Έλληνες) δεν εμπιστεύονται το χέρι που τους βοηθάει. Λυπάμαι γι΄ αυτό. Βλάπτεται η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όταν δεν υπάρχει σεβασμός για την παρεχόμενη βοήθεια.

Μία από τις αιτίες για αυτό πιθανόν να είναι το γεγονός ότι στη Γερμανία υπήρξαν μερικά σχόλια εναντίον της Ελλάδας, τα οποία δεν βοήθησαν την κατάσταση. Κάθε χώρα στην Ευρώπη, αδιάφορο αν είναι πλούσια ή φτωχή, έχει τον δικό της τρόπο κατανόησης των πραγμάτων και τη δική της υπερηφάνεια. Την ίδια στιγμή, και οι πλουσιότερες χώρες θα έπρεπε να αναγνωρίσουν από την πλευρά τους ότι οι υπερχρεωμένες χώρες καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους».

Πηγή: Το Βήμα