Εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο γίνεται αναδιοργάνωση του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας με τη συγχώνευση, σε όλη την επικράτεια, δημοσίων φορέων πρόνοιας, διασυνδέονται λειτουργικά και επιστημονικά οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα ολοκληρωμένο Δίκτυο με την ένταξη Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, όπως τα Κέντρα Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) και τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής από το κυβερνών κόμμα, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι καταψηφίζουν την αρχή του νομοσχεδίου ενώ η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ είπαν πως θα ψηφίσουν ορισμένα άρθρα.

Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε ότι με την νομοθετική αυτή παρέμβαση επιχειρείται η προσαρμογή του Συστήματος στις σημερινές ανάγκες, ώστε να γίνει περισσότερο σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και προπάντων βιώσιμο.

Για ασαφές και πρόχειρο νομοσχέδιο που επιπλέον δεν έχει και κανένα δημοσιονομικά ωφέλιμο αποτέλεσμα, έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ Αθ. Γιαννόπουλος, ο οποίος είπε επίσης ότι δεν προωθεί σοβαρά ιδιωτικοποιήσεις δομών κατά τα γερμανικά πρότυπα, αντιθέτως μάλιστα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι χαζοί οι Γερμανοί που το έκαναν» και αυτό «γιατί το κόστος στην Δημόσια Υγεία από τις ρεμούλες είναι μεγαλύτερο».

Από το ΚΚΕ ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση «προσαρμόζει την υγεία και την πρόνοια στις ανάγκες του κεφαλαίου» με απώτερο στόχο την «συρρίκνωση και τον δραστικό περιορισμό τόσο των μονάδων υγείας όπως και των δωρεάν παροχών», ενώ αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων είπε ότι έτσι θα εκποιηθούν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Η κ. Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη εκ μέρους του ΛΑΟΣ επίσης καταψήφισε το νομοθέτημα με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που σχεδιάστηκε με προχειρότητα. Μάλιστα είπε πως θα υποβαθμιστούν και οι λίγες αυτές υπηρεσίες πρόνοιας που υπάρχουν.

Για πρόχειρο νομοσχέδιο μίλησε και ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης προσθέτοντας επιπλέον ότι έχει σαφή λογιστικό χαρακτήρα ενόψει των εξελίξεων, ενώ δεν προκύπτει και κανένα όφελος από τις συγχωνεύσεις των προνοιακών φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ