Σε αναβρασμό βρίσκεται από χθες ο Γ’ όροφος της Συγγρού, όπου στεγάζονται τα επιτελικά γραφεία της ΝΔ, με αφορμή την τροχιά σύγκρουσης στην οποία έχουν μπει οι σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Θύμιο Λυμπερόπουλο. Ήδη από το καλοκαίρι είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα ενώ θρυαλλίδα θεωρείται ότι αποτέλεσε η προχθεσινή δήλωση του Α. Σαμαρά κατά την ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, όπου ξεκαθάρισε ότι είναι κατά των προνομίων που διεκδικούν να διατηρήσουν συγκεκριμένες συντεχνίες.

Η τοποθέτηση αυτή φαίνεται ότι πυροδότησε την έντονη αντίδραση του κ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος ευρισκόμενος χθες στα γραφεία της Συγγρού άρχισε να διακινεί την πρόθεσή του παραιτηθεί από αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών του κόμματος, αλλά πιθανώς και από μέλος της ΝΔ. Την πρόθεσή του αυτή ο κ. Λυμπερόπουλος φαίνεται ότι γνωστοποίησε κατ’ αρχάς στο Γραμματέα Συνδικαλιστικού Γιάννη Μανώλη και στη συνέχεια στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά, Κ. Μπούρα αλλά και τον Γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Επισήμως χθες, η ΝΔ τηρούσε σιγήν ιχθύος, όχι απλώς επιδιώκοντας να υποβαθμίσει το θέμα αλλά προσποιούμενη ότι δεν υπάρχει. Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Λυμπερόπουλος εξέφραζε την πρόθεσή του σήμερα το μεσημέρι να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση. Αυτή η γνωστοποίηση κινητοποίησε παρασκηνιακά το μηχανισμό της ΝΔ και ξεκίνησε ένα «παζάρι», προκειμένου να ισορροπήσει η κατάσταση. Είναι προφανες ότι, ενώ στην Συγγρού δεν ενοχλούνται και πολύ στην ιδέα παραίτησης του κ. Λυμπερόπουλου από το θεσμικό του ρόλο, προβληματίζονται από την αποχώρησή του από μέλος της ΝΔ καθώς αναγνωρίζουν την επιρροή που διατηρεί στους οδηγούς ταξί (οι οποίοι δε φημίζονται για τα ...φιλοαριστερά τους συναισθήματα).

Κάτι που φάνηκε άλλωστε και από το καλοκαίρι όταν, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ο ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσε να «αγκαλιάσει» τους διαμαρτυρόμενους οδηγούς ταξί, την ώρα που ο Σαμαράς αποδοκίμαζε τις δηλώσεις Λυπερόπουλου περί στοχοποίησης του Ραγκούση και όσων βουλευτών υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Έτσι κι αλλιώς το θέμα ανάγκασε επί μακρόν τον Α. Σαμαρά σε πολιτική ακροβασία, με τον Γ. Παπανδρέου να τον πλαγιοκοπεί από τη μία πλευρά επιχειρώντας να αντισταθμίσει τις εντυπώσεις από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του Φωτόπουλου (αποδυναμώνοντας και το πολιτικό επιχείρημα Σαμαρά ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι») και την Ντόρα Μπακογιάννη να τον σφυροκοπεί από την άλλη, διαπιστώνοντας ότι οι δεσμοί της ΝΔ με συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις, αποτελούν προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης για την ίδια.

Πολιτικά, η στρατηγική πάνω στην οποία φαίνεται να επιλέγει η ΝΔ είναι η σύγκρουση με τις συντεχνίες που θεωρούνται προνομιούχες και οι καταβολές των οποίων άλλωστε βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά επιχειρεί να ανακόψει την ταύτισή της με επαγγελματικούς κλάδους, οι αντιδράσεις των οποίων υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και συναντούν την αποδοκιμασία της κοινωνάς. «Έχουμε ταχθεί απέναντι στις ρυθμίσεις Ραγκούση και έχουμε αναδείξει ακόμη και τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες στο θέμα» λέει στο Newpost.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού. «Δεν μπορούμε όμως να «ευλογήσουμε» κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς αεροδρομίων και λιμανιών, ούτε ασφαλώς να υπερασπιστούμε επιλογές που οδηγούν στην κατάλυση των δημοκρατικών δεδομένων στη χώρα, όπως η στοχοποίηση πολιτικών προσώπων».


Πάνος Ρασσιάς