«Η επόμενη δόση για την Ελλάδα δεν θα καταβληθεί εάν η έκθεση της τρόικας διαπιστώσει πλήρη αποτυχία της χώρας στην επίτευξη των στόχων της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ», σε σημερινή συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία επικρίνει τις επιλογές Μέρκελ-Σαρκοζί. Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ότι πρέπει να υπάρξει πολύ εντατική συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πρότεινε ακόμα σχέδιο 10 σημείων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που περιλαμβάνει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, την επέκταση της δικαιοδοσίας της Κομισιόν, καθώς και μέρισμα για τους φορολογουμένους που διασώζουν τράπεζες.

Οι προτάσεις είναι:
1 - Απελευθέρωση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι δυνατό.

2 - Διακρίβωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ή εναλλακτικά εξεύρεση άλλων βημάτων που μπορούμε να κάνουμε, μόνον εφόσον εξετάσουμε προηγουμένως προσεκτικά όλες τις επιπτώσεις αυτών των βημάτων, (στην Ευρώπη, αλλά) και εκτός Ευρώπης, επίσης.

3 - Αυστηρή συνέχιση, φυσικά, της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αυτόματες κυρώσεις για υποτρόπους σε ζητήματα τήρησης του προϋπολογισμού.

4 - Έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, Οι τράπεζες (με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας) πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αναχρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών. Εάν αυτό δεν επιτύχει, τα κράτη θα μπορούσαν να εξετάσουν αν μπορούν να παρέμβουν ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

5 - Εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών

6 - Πρόγραμμα ανάπτυξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

7 - Έναν διαφορετικό τόνο στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι δυνατόν τα κράτη - μέλη της ΕΕ να χωρίζονται σε εκείναν που δίνουν και εκείνα που λαμβάνουν.

8 - Ισχυρόιτερη εποπτεία στις χρηματοοικονομικές αγορές

9 - Έναν νέο τρόπο χειρισμού (και αντιμετώπισης) των Οίκων αξιολόγησης

10 - Χρειαζόμαστε μια οικονομική διακυβέρνηση. Είμαι ευτυχής, που ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίζουν την ιδέα αυτή διευρύνθηκε ταχύτατα.

«Δεν μπορούμε απλά να τους δώσουμε χρήματα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που παρέχουν κεφάλαια, υπό οποιαδήποτε μορφή, θα εκπροσωπούνται και στα όργανα λήψης αποφάσεων, στο εποπτικό συμβούλιο, στο διοικητικό συμβούλιο, στη διοίκηση  και ότι συμμετέχουν στα κέρδη», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικρίνει τον πολλαπλασιασμό των διμερών πρωτοβουλιών της Γερμανίας και της Γαλλίας, το 70% εκ των οποίων δεν έχει υλοποιηθεί. "Ο,τι αποφασίζουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν μετατρέπεται αυτομάτως σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης", δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogoroup στην εφημερίδα. "Εάν κοιτάξετε τους τελευταίους 12 μήνες, περί το 70% των γαλλο-γερμανικών προτάσεων δεν έχει μετατραπεί σε απόφαση", προσθέτει.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αναφέρεται στη τελευταία συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί την Κυριακή, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και θα αφορούν κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία είναι η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη, τάσσεται υπέρ της πρόβλεψης ισχυρών ανταλλαγμάτων απέναντι στη χορήγηση οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας.


Πηγή: in.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ