Η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει το πολυνομοσχέδιο από τη βουλή με διαδικασία κατεπείγοντος ως τις 20 Οκτωβρίου έχει μια προφανή αιτία. Να πάει ο Πρωθυπουργός  στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου με ένα «ατού» στα χέρια της.  Έχει όμως και μια αφανή αιτία. Να παραμείνουν σε αμφιβολία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το τι τους έρχεται, καθώς στην κοινοβουλευτική ομάδα ανησυχούν, ότι αν οι βουλευτές έχουν πλήρη εικόνα, μπορεί και να καταψηφίσουν. Στο Μαξίμου ήδη προσπαθούν να υπολογίσουν τις πιθανές απώλειες στην ψηφοφορία της 20ης Οκτωβρίου.
Όσοι έχουν γνώση των προσώπων και των διεργασιών θεωρούν ότι αυτή τη φορά, η κ. Λούκα Κατσέλη δεν θα πειθαρχήσει στην κομματική γραμμή. Μάλιστα, η κ. Κατσέλη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, υποστήριξε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 37 (για τις συλλογικές συμβάσεις), εάν δεν αλλάξει.

Η πρώην υπουργός Εργασίας, εξέχων στέλεχος της παπανδρεϊκής πτέρυγας, χτίζει με συνέπεια μια «αντιμνημονιακή» ατζέντα μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα τους τελευταίους μήνες. Το χαράτσι στα ακίνητα το ψήφισε την τελευταία στιγμή, τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία σχεδόν δια της βίας.

Η Λούκα είναι η μόνη στο ΠΑΣΟΚ που έχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη κατά της συνταγής του ΔΝΤ. Από τη στιγμή που βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος, αισθάνεται απελευθερωμένη να την αναπτύξει, αλλά και να ξεδιπλώσει τη φιλοδοξία της να παίξει ηγετικό ρόλο στο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα του Γ. Παπανδρέου. Η Λούκα δεν είναι η μόνη που μπορεί τελικά να καταψηφίσει, είναι όμως η πιο πιθανή.

Κάτι που προκάλεσε εντύπωση πάντως σε όλους στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ την Τρίτη το βράδυ, ήταν ότι με εξαίρεση τη Λούκα, όλοι όσοι «τσάκισαν» την κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο ανήκαν στην ομάδα των Βενιζελικών.

Σε αυτούς απηύθηνε ο υπουργός των Οικονομικών την πρόκληση, ρίχτε μας αν θεωρείτε ότι δεν τα κάνουμε σωστά. Στο παρασκήνιο πια πολλοί υποπτεύονται ότι υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία Βενιζέλου-Παπανδρέου για την κυβερνητική πορεία αλλά και για τα θέματα της διαδοχής.       

Θέμης Δαγκλής

Σχετικό θέμα:
Υποχώρηση Βενιζέλου: Από το «ανατρέψτε μας» στο «δεχόμαστε αλλαγές»...