Απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη ραγδαία αύξηση -και κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών- των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε με σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε έγγραφα στα οποία εμφανίζονται δεκάδες αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνονταν όχι μόνο καθ΄υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μείζoν πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα νομιμόμητας το οποίο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αναμένει να διερευνηθεί από την δικαιοσύνη προς την οποία εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία ο κ. Τσίπρας, αφού επισήμανε την άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή, σημείωσε ότι η άρνηση αυτή δεν οφείλεται σε λάθος, αλλά σε συνειδητή επιλογή κατασπατάλησης πόρων και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών και σε προσπάθεια συγκάλυψης του όλου θέματος.

Τα στοιχεία, με βάση τα έγγραφα του ΥΠΕΞ που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, δείχνουν ότι το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών αυξήθηκαν κατά 210% και από 18,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2010, η αύξηση έφθασε το 270%, αφού από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού, όπως αποκάλυψε, το 2011 "έγινε το πρωτοφανές οι απόρρητες αυξάνονται ήδη κατά 90% και από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν ήδη τα 43 εκατομμύρια και αναμένεται να υπερβούν τα 60 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους. Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάσθηκε καν ούτε τις ημέρες που είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση στη Βουλή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι μεγάλη διακίνηση απόρρητων κονδυλίων έγιναν και την περίοδο που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και φυσικά στη συνέχεια (επί υπουργίας Δ. Δρούτσα και σήμερα επί υπουργίας Σ. Λαμπρινίδη) εμφανίζεται η ίδια εικόνα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έθεσαν θέμα σχετικά με την διάθεση των απόρρητων κονδυλίων, θέτουν όμως θέμα για την «κατά συρροή παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά .

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι παράλληλα υπάρχει και πολιτικό θέμα και ζήτημα ηθικής τάξεως, καθώς σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται, δικαιούται να γνωρίζει αν τηρείται ο νόμος στην διακίνηση του δημοσίου χρήματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της".