Σκληρή κριτική στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης αποτελεί «κόκκινη γραμμή». «Για να κρίνουμε το νομοσχέδιο, πρέπει να δούμε την συγκυρία: Δεν είμαστε σε περίοδο ευμάρειας και ευδαιμονίας, είμαστε σε περίοδο πολέμου κι έκτακτης ανάγκης και προσπαθούμε να καλύψουμε έδαφος δεκαετιών», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης.

Από την άλλη, όμως, ο κ. Μακρυπίδης χαρακτήρισε «φτωχολόγιο» το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ τάχθηκε κατά της εργασιακής εφεδρείας, χαρακτηρίζοντάς την «ανάλγητη απόφαση και σκληρό μέτρο».

«Γιατί να πάμε στην εφεδρεία, που είναι προθάλαμος απολύσεων και να κάνουμε πλούσιους τους εργατολόγους και να μην οδηγήσουμε κάποιους σε συνταξιοδότηση;», διερωτήθηκε. «Η ρύθμιση για κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, δυστυχώς οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα και εργοδοτική αυθαιρεσία. Ας είναι, τουλάχιστον, "κόκκινη γραμμή", να μην περάσει καν απ' τη σκέψη μας θέμα για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», ανέφερε ο βουλευτής.

Έντονες ήταν όμως οι αντιδράσεις και από βουλευτές άλλων κομμάτων.

«Κίνηση απελπισίας» της κυβέρνησης Παπανδρέου προκειμένου να εξασφαλίσει την 6η δόση, χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Χρήστος Ζώης, βουλευτής της ΝΔ, καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά των ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα και κάλεσε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα, να βελτιώσει τουλάχιστον τις συγκεκριμένες διατάξεις μέχρι την συζήτησή τους στην Ολομέλεια.

«Η χειρότερη εκδοχή για το αύριο, είναι το σήμερα να φαντάζει ευλογία. Οι συνάδελφοι της ΝΔ άρχισαν να ετοιμάζουν κοστούμια εξουσίας. Με το μυαλό που κουβαλάτε, αν δεν κρατήσει η πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, θα κυνηγάτε άδεια πουκάμισα», απάντησε στον Χ. Ζώη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας.

«Δεν θίγεται από το νομοσχέδιο, ούτε τίθεται θέμα συλλογικής σύμβασης εργασίας για την κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Γείτονας. «Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να μην θίξουμε (και δεν θίγουμε) το βασικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και να επανεκκινήσουμε γρήγορα την αναπτυξιακή μηχανή για να εξασφαλίσουμε εισόδημα και θέσεις εργασίας», είπε.

Η Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδράνησε επί δύο χρόνια και δεν έφερε το νομοσχέδιο με σωστά κριτήρια και προετοιμασία, αλλά «σε κατάσταση πανικού».

«Πήρατε την ιδέα της εφεδρείας και στέλνετε στην εφεδρεία όλους όσοι βρίσκονται πριν την σύνταξη. Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί απ' αυτούς, είναι εξαιρετικά αναγκαίοι για το ελληνικό κράτος. Είναι άνθρωποι που έχουν διευθυντικές θέσεις, με εμπειρία, που σε ώρα κρίσης δεν θα έπρεπε να φύγουν. Καταλήγουμε σ' αυτό το μοντέλο, γιατί τα δύο τελευταία χρόνια, δεν προχωρήσαμε να κλείσουμε περιττούς οργανισμούς, να ιδιωτικοποιήσουμε οργανισμούς που μπορούσαμε, όπως ο ΟΣΕ ή οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Έτσι καταλήξαμε στο πιο άδικο μοντέλο που δεν βοηθά κανένα διαρθρωτικό στόχο», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.