Σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των ταξί παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Ραγκούσης, στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Με 24ωρη απεργία απαντούν οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι ιδιοκτήτες είχαν άδεια ταξί έως τις 2 Ιουλίου 2011 θα λάβουν δωρεάν μία νέα άδεια η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί στα τέκνα τους.

Επιπλέον, το κόστος του παραβόλου μειώνεται στις 5000 ευρώ ενώ αρχικά προβλεπόταν μια διακύμανση μεταξύ 10.000-40.000 ευρώ. Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια για την οποία ο κ. Ραγκούσης ζήτησε εξουσιοδότηση ώστε να πειστεί η Κομισιόν και να τεθεί πλαφόν έκδοσης νέων αδειών.

Στόχος του σχεδίου νόμου, όπως είπε ο υπουργός, είναι η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί και το άνοιγμα της αγοράς των προμισθωμένων ταξί, (9θέσια) και των Μοτοταξί, (δίκυκλα).

Οι βασικές αλλαγές που έγιναν σε σχέση με το προσχέδιο είναι:

- Για τη χορήγηση Άδειας Παροχής Υπηρεσίας για ταξί, το ύψος του παράβολου ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

- Οι άδειες δε μεταβιβάζονται γιατί είναι δημόσιες, αλλά τα παιδιά όσων ήταν εν ενεργεία ιδιοκτήτες ταξί στις 2 Ιουλίου 2011 θα μπορούν να πάρουν μία επιπλέον άδεια όταν ενηλικιωθούν. Πιθανότατα το ίδιο θα ισχύσει και στα φορτηγά.

- Ο έλεγχος του ρυθμού έκδοσης των αδειών ανατίθεται σε Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Ινστιτούτου Οικονομικών Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα προταθεί στην τρόικα να υπάρξει εξάμηνη μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα μπορούν να εκδοθούν άδειες που αντιστοιχούν στο 30% των υπαρχόντων, δηλαδή περίπου 10 χιλιάδες άδειες πανελλαδικά. Εάν το αποδεχθεί η τρόικα, προτεραιότητα στην απόκτηση των αδειών θα έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι για να μη δημιουργηθούν καρτέλ στον χώρο των Ταξί, οι εταιρίες που θα θέλουν να αποκτήσουν πάνω από 10 άδειες θα πρέπει να έχουν την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε μείωση του κομίστρου των ταξί κατά περίπου 20%. Η μείωση θα εφαρμοστεί με την ισχύ του νέου νόμου.

Οι ιδιοκτήτες ταξί από τη μεριά τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή, όπου θα ξανασυνεδριάσουν για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σχετικά Θέματα: Λυμπερόπουλος: «Θα σπάσει τα μούτρα του ο Ραγκούσης- Είμαι ικανοποιημένος από Σαμαρά»

Πηγή: tovima.gr