Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε σήμερα ότι «εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει δεν θα γίνονται αποδεκτά τα ομόλογά της ως ενέχυρο από την ΕΚΤ» σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης χρέους, η οποία είναι μια ξεχωριστή περίπτωση δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει». Νέα σενάρια για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters.

O κ. Τρισέ επανέλαβε πως η στήριξη της ΕΚΤ σε χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση κρατικού χρέους ήταν μεγάλη και δεν πρόκειται να στηρίξει μέτρα που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να μεταθέσουν τις ευθύνες που έχουν και να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη. «Η ΕΚΤ έχει κάνει οτιδήποτε για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Η τελική στήριξη ασφαλώς είναι των κυβερνήσεων» ανέφερε.

Παράλληλα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό την αξιοπιστία του κρατικού χρέους και να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, για κούρεμα έως και 60% στα ελληνικά ομόλογα ετοιμάζονται οι γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, παρότι κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. «Ένα πολύ βαθύτερο κούρεμα χρειάζεται για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο», δήλωσε στέλεχος της BNP Investment Partners, σημειώνοντας ότι, εάν δεν περιοριστεί ο όγκος του χρέους, τότε τα προβλήματα αναμένεται να γίνουν όλο και μεγαλύτερα και η Ελλάδα θα ζητά συνέχεια πακέτα διάσωσης.

Τέλος, σε δηλώσεις του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν προέβλεψε ότι το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα είναι μεγαλύτερο από το 21% όπως είχε αποφασιστεί στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου.Πηγή: tanea.gr/ΣΚΑΙΣχετικά θέματα

TAGS