Την πρότασή της για σύγκληση από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας του Συμβουλίου Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών και των πρώην πρωθυπουργών, με σκοπό το σχηματισμό υπερκομματικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, επανέλαβε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Έχω προτείνει δημοσίως ένα πρώτο βήμα: Σύγκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του παλιού Συμβουλίου Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που υπάρχουν στη Βουλή και των πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή, του Κώστα Σημίτη και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και να αποφασίσουν το σχηματισμό υπερκομματικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης που θα στηριχθεί στη Βουλή από όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας που πιστεύουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη για τη σωτηρία της Ελλάδας», ανέφερε κατά την ομιλία της στη 2η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΣΥ

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, ο κύκλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια έχει κλείσει, καθώς «καμία πολιτική δύναμη δεν έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και την αξιοπιστία στο εσωτερικό και το εξωτερικό για να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος των αποφάσεων που απαιτούνται προκειμένου ο τόπος να βγει από την κρίση και να ξαναβρεί το δρόμο του» και στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία μπορεί να γίνει, και θα γίνει, «ο καταλύτης αυτής της μεγάλης, αυθεντικής πολιτικής αλλαγής».

Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε και πλέον κανείς δεν διαπραγματεύεται στην Ευρώπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ειδικά για τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ισοπεδωτική λογική που προσθέτει περισσότερα εμπόδια στον παραγωγικό τομέα: «Επέβαλε νέους φόρους, αύξησε τους συντελεστές, στράγγισε από εισοδήματα το μισθωτό, τον επιχειρηματία, τα νοικοκυριά. Είναι σε φορολογικό αμόκ όπως δείχνουν τα πρόσφατα μέτρα Βενιζέλου. Είναι μια έκτακτη εισφορά που επιβάλλει η παρασιτική Ελλάδα, που εκπροσωπεί το σημερινό πολιτικό σύστημα, στην παραγωγική Ελλάδα των εντίμων φορολογουμένων που δεν έχουν τρόπο να αμυνθούν».

Τέλος, κατηγόρησε και την ΝΔ για την στάση της, την οποία χαρακτήρισε αντεθνική , κατηγορώντας την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «απλώς επενδύει στην καταστροφή, εκμεταλλεύεται την κοινωνική δυσαρέσκεια, την ένταση και την οργή του κόσμου, πλειοδοτώντας σε λαϊκισμό και ανευθυνότητα».

Κάνοντας μάλιστα αναφορά στη διαγραφή του Θ. Λυμπερόπουλου, κατηγόρησε της ΝΔ ότι «φιλοδοξεί να μιμηθεί τους Φωτόπουλους, μέχρι χθες Λυμπερόπουλους και γι’ αυτό οι πρόσφατες μεταβολές του κ. Σαμαρά, τη μία μέρα ο φίλος μου ο Θύμιος, την άλλη μέρα θα κάνει ό,τι του λέω, την τρίτη ημέρα απειλεί ο Θύμιος, την τέταρτη ημέρα τον φέρνουμε πίσω, εχθές τον διαγράφουμε».

Εξάλλου, σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο εξαπέλυσε η κ. Μπακογιάννη . Με την ιδιότητα της πρώην δημάρχου Αθηναίων, είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τους απλούς εργαζόμενους, τους αγώνες και τις αγωνίες τους, για αυτό και τους κάλεσε να μην πέφτουν θύματα συγκεκριμένων συμφερόντων:

«Ο εκάστοτε κύριος Μπαλασόπουλος αύριο το πρωί θα βρει δουλειά στις ιδιωτικές εταιρείες που θα γίνουν.

» Ο κύριος Μπαλασόπουλος μπορεί να είναι γενικός διευθυντής. Οι άνθρωποι που είναι πάνω στη Φυλή και ξέρουν τα μυστικά του ΧΥΤΑ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και αυτοί διευθυντές αύριο στην ιδιωτική εταιρεία που θα γίνει, οι απλοί εργαζόμενοι θα είναι απολυμένοι τη Δευτέρα το πρωί».

Με τον όψιμο καιροσκοπικό αντιευρωπαϊσμό που υιοθέτησε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει πια το πολιτικό κεφάλαιο να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις που απαιτούνται στις δύσκολες αυτές περιστάσεις, υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι μιμούμενη τις πρακτικές και τις επιλογές της άκρας αριστεράς, γίνεται ουσιαστικά ουραγός του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη είπε ότι μεταμορφώνεται από υπεύθυνο συνομιλητή σε ευκαιριακό ατακαδόρο της πολιτικής.

Πηγή: Naftemporiki.gr