«Δεν μπορώ να εγγυηθώ μία άμεση λύση σήμερα» αναφέρει σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το «Πρώτο Θέμα», επιχειρώντας να δώσει μια εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Εξάλλου, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Γ. Παπανδρέου  αποτιμά τα τριάντα χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα υποστηρίζει ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην ζήσει η χώρα μια χρεοκοπία», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων».

Με τις λέξεις «πονάω», «θλίβομαι» και «αγανακτώ», ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την κρίση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει ότι «πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων, για να μην αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει». Επίσης, προσθέτει ότι κατανοεί απόλυτα την ανάγκη να βρει ο νέος το δρόμο του εκτός Ελλάδας, έστω και προσωρινά.

«Αυτό για το οποίο παλεύουμε είναι να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας», προσθέτει ο  πρωθυπουργός, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων στην Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μια άμεση λύση σήμερα: « Θα ήμουν ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου αν μπορούσα να το κάνω. Αλλά δεν μπορώ». «Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για όλους μας στην Ευρώπη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι ώρα  «όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα η Ν.Δ., που έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, αλλά επέλεξε να παρακολουθεί από την εξέδρα».

 Σε ό,τι αφορά στις δικές του προθέσεις, είναι σαφής: «Ούτε διαμαρτύρομαι ούτε εγκαταλείπω. Ούτε στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσα να τα παρατήσω, να φυγομαχήσω».

Εξάλλου, απαντώντας στα σενάρια για συγκυβέρνηση υπογράμμισε ότι  «εμείς κάναμε τη δική μας επιλογή, να συνεχίσουμε τη μάχη για τη σωτηρία και αλλαγή της χώρας, να τραβήξουμε μόνοι μας το κουπί, για όσο χρειαστεί».
Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρωθυπουργός Παπανδρέου  αποτιμά τα τριάντα χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο του αναλύει τους στόχους και τα επιτεύγματα του κόμματος, προχωρώντας και σε αυτοκριτική.

«Πολλές φορές σταθήκαμε αδύναμοι να προχωρήσουμε σε ανατροπές και ρήξεις καθώς επικράτησε ο συμβιβασμός με συντεχνιακές ομάδες έναντι του γενικού συμφέροντος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Συχνά κυριάρχησε η ενσωμάτωσή μας στις κρατικές και πελατειακές δομές, δηλαδή σε συντηρητικά πρότυπα που μας στέρησαν την μεταρρυθμιστική μας δυναμική» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

«Οι αντιπροσωπευτικοί μας θεσμοί αποδυναμώθηκαν, επικράτησε η ανομία, η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατία, η παρα-οικονομία, ο κρατισμός, καθώς δεν φροντίσαμε έγκαιρα να ενδυναμώσουμε τον έλεγχο και την συμμετοχή του πολίτη στη δημόσια ζωή της χώρας».