Δραματική έκκληση για δημιουργία αρραγούς εσωτερικού μετώπου λόγω των κρίσιμων στιγμών που περνά η χώρα απεύθυνε για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός,  στην ομιλία του στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο , το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα ,ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε περισσότερα βάρη απ’ όσα της αναλογούν.

«Δίνουμε κρίσιμη εθνική μάχη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Αρωγός μας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η ελληνική κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που έχει συμπεριφερθεί με πρωτοφανή ωριμότητα, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, παρά τις εικόνες που αναπαράγονται διεθνώς. Οι προσπάθειες και θυσίες που έχει κάνει και κάνει ο Ελληνικός λαός είναι τεράστιες, είναι άθλος, είναι μεγάλο το βάρος» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε πολλοί προσπαθούν να κάνουν την Ελλάδα  το εξιλαστήριο θύμα, ενώ, σύμφωνα με τον οποίο, «υπήρχαν λάθη και αδυναμίες που αφορούν πολύ πέρα από το ελληνικό πρόβλημα. Προβλήματα της Ευρωζώνης και πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος:  από τους Οίκους Αξιολόγησης μέχρι την αδιαφάνεια, τα λεγόμενα ‘’CDS’’, την κερδοσκοπία κάποιων ‘’hedge funds’’, τους φορολογικούς παραδείσους, μία σειρά θεμάτων για τα οποία εμείς έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα προτάσεις».

Ο πρωθυπουργός, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους «αρέσκονται να κατηγορούν την Ελλάδα», οι οποίοι πολλές φορές «ποντάρουν στην αποτυχία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα βρίσκεται σε σημείο - καμπή και στόχος μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «να καταλήξουμε μέσα από μια δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, με όπλο την αξιοπιστία μας, σε μια οριστική λύση».

Βασικός στόχος των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής, όπως επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου είναι «να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας. Γιατί αυτή η αβεβαιότητα υπονομεύει τις προσπάθειες που κάνουμε, τις θυσίες που γίνονται και δεν δημιουργεί κλίμα κατάλληλο ούτε για επενδύσεις, ούτε για ανάκαμψη».

«Λόγω των κρίσιμων εθνικών στιγμών, πρέπει το μέτωπο να είναι αρραγές. Και σε αυτό το μέτωπο, δεν περισσεύει κανένας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.