«Στα τυφλά» μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που για πολλοστή φορά τού απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνιστώσα ανάμεσα κατ’ αρχάς στα δύο μεγάλα κόμματα και δευτερευόντως σε ευρύτερο πολιτικό πεδίο. Η χθεσινή κλήση από το γραφείο του κ. Παπανδρέου προς το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κινητοποίησε τους επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ σε μια πολύωρη σύσκεψη προκειμένου να εξετάσουν όλα όσα πιθανώς ενδέχεται να ακουστούν απόψε διά στόματος Γ. Παπανδρέου και να προετοιμαστεί και η ανάλογη πολιτική στάση της ΝΔ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ δεν έχει «στα χέρια» πολλά πράγματα. Ήδη  κ. Σαμαράς έχει απορρίψει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης ενώ έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να εκβιαστεί για να υπερψηφίσει νομοσχέδια στα οποία αντιτίθεται υποκύπτοντας σε απειλές περί αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Με αυξημένο σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται από την Συγγρού και το ενδεχόμενο νέας δέσμευσης του κ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από το θεσμικό του ρόλο ανοίγοντας το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Γαλάζια» στελέχη επεσήμαιναν προβληματισμένα το γεγονός ότι ως αργά χθες βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί από το Μαξίμου ανάλογος προγραμματισμός συναντήσεων του πρωθυπουργού και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, «διαβάζοντας» πίσω από τις γραμμές την ενδεχόμενη πρόθεση του Μαξίμου να χρεώσει στον Σαμαρά και το νέο ναυάγιο σε πιθανή απόπειρα συναίνεσης.

Το «διά ταύτα» της σύσκεψης στην Συγγρού ήταν ότι από πλευράς Μαξίμου αναμένεται «ουδέν νεώτερο» απόψε. Επιπρόσθετα στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και το γεγονός ότι σύγχυση δεν καταγράφεται μόνον εντός των συνόρων αλλά και στα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος. Πέραν της ανακολουθίας που εμπεριέχουν οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι γενικότερο το κλίμα ασάφειας που υπάρχει στις Βρυξέλλες, αλλά και το Βερολίνο και το Παρίσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ελήφθη η σχετική απόφαση για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία παραδοσιακά προηγείται κάθε τακτικής ή έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, ξεκινώντας από το βράδυ της Παρασκευής, συνεδριάζουν όλα τα κορυφαία όργανα των Βρυξελλών: Eurogroup, Ecofin, Σύνοδος ΕΛΚ και Σύνοδος Κορυφής.

Το κλίμα -μόλις λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο- που μεταφέρεται από τα εξωχώρια κέντρα εξουσίας στα αρμόδια στελέχη της Συγγρού, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι ως προς την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων κατά την 23η Οκτωβρίου. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτή μια χαραμάδα αισιοδοξίας κυρίως λόγω δύο βασικών παραμέτρων:

Η πρώτη αγορά στην επικείμενη σύνοδο της G20, αλλά και στις πιέσεις που ασκούνται πλέον από τη διεθνή κοινότητα για συνολική εξεύρεση λύσης στο ευρωπαϊκό ζήτημα του χρέους. Η δεύτερη συναρτάται με το εσωτερικό μέτωπο που αντιμετωπίζει πλέον ο κ. Σαρκοζί, αντιμετωπίζοντας σε λίγους μήνες τις κάλπες για την Προεδρική εκλογή, γεγονός που όπως εκτιμάται στην Συγγρού, θα διαμορφώσει συνθήκες πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις για την εξεύρεση λύσης.


Σχετικά Θέματα: Παπανδρέου: «Αντώνη να πάμε μαζί στις Βρυξέλλες»- Σαμαράς: «Οι θέσεις μου είναι γνωστές…»