«Οφείλουμε να αντέξουμε στον πόλεμο για να κερδίσει η χώρα... οφείλουμε να δείξουμε ψυχραιμία και να υψώσουμε το ανάστημά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι δε λογοδοτούμε στους ψηφοφόρους, αλλά σε όλους τους Έλληνες και την ιστορία. «Έχουμε μάθει από την ιστορία... Δικός μας ρόλος είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο λάθος», τόνισε και χαρακτήρισε την ΚΟ πυλώνα σταθερότητας, ώστε η Ελλάδα να βγει το γρηγορότερο από την κρίση.

Με ιδιαίτερα σκληρό τόνο μίλησε γι' αυτούς που αναφέρονται σε «νέο Γουδή» ενώ θερμό χειροκρότημα δέχθηκε όταν μίλησε για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια: «Τον δολοφόνησαν» -είπε- «γιατί ήθελε να ανασυγκροτήσει την Ελλάδα».

«Χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε τις ευθύνες μας, και πολίτες και επιχειρηματίες και δικαστές», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ εξαπολύοντας πυρά κατά των δικαστών είπε: «Μιλάνε για οικονομική κατοχή. Αυτή θα τη παλέψουμε όταν όλοι καταβάλουν τον οβολό τους. Και οι Δικαστές».

«Κάποιοι καλλιεργούν μίσος και πατριδοκαπηλία», είπε, αφήνοντας έμμεσα αιχμές κατά της ΝΔ και έκανε λόγο για πανδημία που δε θα αφήσει τίποτα όρθιο, ενώ επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έφυγε αφού διέλυσε τη χώρα και την άφησε ανοχύρωτη σε μία χώρα που έμπαινε στη χειρότερη κρίση».

Αναφερόμενος στο «κύμα» καταλήψεων, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε εάν η διάλυση της χώρας θα μας βοηθήσει να φύγουμε από την επιτήρηση. Μας κατηγορούν ότι δε διαπραγματευόμαστε... Σοβαρά; Πού τα βρήκαμε τα 110 δισ. για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις; Μας τα χάρισε κανείς αυτά; Δε διεκδικήσαμε; Δεν πετύχαμε; διερωτήθηκε και τόνισε ότι δεν μπορούν να μας κατηγορούν αυτοί που δε διαπραγματεύτηκαν ποτέ στο εξωτερικό.

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κάνουν το καθήκον τους, αυτό είναι πατριωτισμός, η ΚΟ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε και σημείωσε: «Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι μία κυβέρνηση που πασχίζει να βάλει τάξη, πραγματικός εχθρός είναι ενωμένοι να φτιάξουμε μία νέα πατρίδα».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα ότι «το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται πάντα με το συμφέρον της χώρας, αλλά το συμφέρον της χώρας είναι στα σταθεί στο ύψος των εθνικών περιστάσεων» και
διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να καταρρεύσουν οι τράπεζες. «Μπορεί οι θέσεις κάποιων να καταρρεύσουν, αλλά οι τράπεζες όχι γιατί εμείς θα το εγγυηθούμε».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό που χρωστά, χωρίς να τον κατονομάσει. «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τράπεζες που δίνουν δάνεια σε τηλεοπτικό σταθμό που χρωστά 500 εκατ. ευρώ και να μη δίνουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις;» διερωτήθηκε.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη όλων των κομμάτων ώστε να πάμε ενισχυμένοι στη διαπραγμάτευση της Κυριακής. «Κάθε άρθρο του πολυνομοσχεδίου αποτελεί ένα επιχείρημα και μία δέσμευση προς τους εταίρους μας... Η ψηφοφορία της Πέμπτης θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε».