Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ανέφεραν σήμερα δύο ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian. «Είναι λάθος, δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε μία από τις πηγές, ενώ μία δεύτερη πηγή είπε ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση να πολλαπλασιάσεις τα 440 εκατ. ευρώ του EFSF.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Γερμανία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF σε περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ. 

Η συμφωνία, γράφει η βρετανική εφημερίδα, στοχεύει να ενισχυθεί σημαντικά ο μηχανισμός, ώστε να λειτουργεί ως εγγυητής παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις της ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα, στοχεύει και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να επιτυγχάνουν το όριο της κεφαλαιακής επάρκειας 9%, που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA). 


Επίσης, τονίζει πως τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τα πιστωτικά ιδρύματα θα φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ και όχι τα 200 δισ. ευρώ, όπως είχε ζητήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι αξιωματούχοι.

Τέλος, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα κυμανθεί από 30 έως 50%, που σημαίνει πως πέρασε η γραμμή της Γαλλίας.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Κυριακή προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας και αναμένεται να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους μόχλευση του EFSF
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει στο Reuters ότι είναι πιθανό να ενισχυθεί η ικανότητα του ταμείου κατά 3-5 φορές, όχι όμως το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που διαθέτει.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν διαψεύδει δημοσίευμα του Reuters που έφερε την γερμανίδα καγκελάριο να πρότεινε μόνιμο κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου την Τρίτη, η κ. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε στους βουλευτές του κόμματος της πως το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την Ελλάδα, θα μπορούσε κάλλιστα να περιλαμβάνει και μόνιμο κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, για να παρακολουθεί το χρέος της χώρας.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος, προχώρησε η Κομισιόν. «Δεν έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ήταν νομικά ανέφικτο κάτι τέτοιο βάσει των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για μια νέα μορφή «αποικιοκρατίας» ξένων τεχνοκρατών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην ολιγομελή task force (Ομάδα Κρούσης) που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, θα προστεθούν εκατοντάδες επιπλέον τεχνοκράτες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη η εν λόγω ομάδα να αποκτήσει και εκτελεστικές αρμοδιότητες και να έχει τον τελευταίο λόγο σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις.


Με πληροφορίες: ΣΚΑΙ και Ναυτεμπορική