Χαρακτήρα «έκτακτης συνάντησης κορυφής» πήραν οι έκτακτες συνομιλίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας και του ΔΝΤ με Μέρκελ και Σαρκοζί στην Φρανκφούρτη την Τετάρτη, την στιγμή που η γαλλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πιστοληπτικής υποβάθμισης, χάνοντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ». Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση. «Δεν αποτελούν ταμπού οι αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ» δήλωσε νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ.
Στη συνάντηση στην έδρα της ΕΚΤ συμμετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Μέτα τη συνάντηση δεν έγιναν ανακοινώσεις.

Η συνάντηση, που κράτησε περίπου δύο ώρες, διεξήχθη εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ της 23ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο κ. Τρισέ είπε ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης χρειάζεται άμεση δράση από τα κράτη μέλη τις επόμενες μέρες και χαρακτήρισε το ευρώ ως «προπύργιο» έναντι του πληθωρισμού.

Από τη μεριά της η Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ που παραδίδει την ηγεσία της ΕΚΤ, η της υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να διστάσουν να προχωρήσουν ακόμη και σε δραστικές αλλαγές στους κανόνες ή ακόμη και στις συνθήκες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι αλλαγές στις συνθήκες (της Ε.Ε.) δεν αποτελούν ταμπού για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ηγεσίες των κρατών-μελών έχουν δεσμευθεί για την διασφάλιση του κοινού νομίσματος. «Αν καταρρεύσει το ευρώ θα καταρρεύσει και η Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε», ξεκαθάρισε.

Στην πραγματικότητα, οι συζητήσεις απετέλεσαν μια ακόμη προσπάθεια, να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Γάλλων και Γερμανών. Για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους το Βερολίνο να προσανατολίζεται σε ποσοστό άνω του 50% και το Παρίσι σε πολύ χαμηλότερο, φοβούμενο ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζές του, ενώ την ίδια ώρα, η γαλλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πιστοληπτικής υποβάθμισης.

Σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης, οι Γάλλοι θέλουν τραπεζικές αρμοδιότητες για τον EFSF, με δικαίωμα άντλησης πόρων από την ΕΚΤ ενώ οι Γερμανοί επιδιώκουν βελτιστοποίηση μέσω μόχλευσης, που θα δίνει στον μηχανισμό τη δυνατότητα μερικής ασφαλιστικής κάλυψη της τάξης του 20 ή 30% για τις απώλειες επενδυτών, σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους από μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία