Με την αναμενόμενη διάσταση απόψεων ολοκληρώθηκε σε πλήρες αδιέξοδο ο κύκλος επαφών του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών με τον Αντώνη Σαμαρά
Πρώτος το κατώφλι του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή πέρασε ο κ. Καρατζαφέρης ο οποίος  εξέφρασε τον φόβο ότι «μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η χώρα θα έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία». Ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη ενώ σε μία άλλη αποστροφή των δηλώσεών του η οποία προκαλεί αίσθηση τόνισε για την κυβέρνηση αλλά και για τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμάρα χαρακτηριστικα: «Τα παιδιά της Βοστώνης να δείξουν υπευθυνότητα».  Αναφερόμενος για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ο κ. Καρατζαφέρης είπε «Νομίζω ότι οι εκλογές θα έρθουν από τα γεγονότα».

Η γγ του ΚΚΕ αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι μόνη διέξοδος από την κρίση είναι να πάρει στα χέρια του την υπόθεση ο λαός αφού όπως σημείωσε το καπιταλιστικό σύστημα σαπίζει. Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες η κ. Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι είναι «επιμέρους θέμα» προσθέτοντας ότι η αντεπίθεση προς την κυβέρνηση θα είναι κάθετη και βαθιά. 

Την παραίτηση του πρωθυπουργού, την απόσυρση του νομοσχεδίου και την προσφυγή σε κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινονοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. «Εξήγησα στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε επί της ουσίας αυτή την ώρα που ο λαός δίνει νέα λαική εντολή», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές. Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου του απάντησε ότι «εάν δεν βρεθεί λύση, δεν πάω σε εκλογές», πράγμα που σημαίνει ότι άνοιξε το παράθυρο για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, μόλις υπάρξει τελικό σχέδιο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.