Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, δηλαδή την έπανοδο του βιοτικού επιπέδου στη δεκαετία του '50 ή του '60, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε τη υποχρέωση να κρατήσουμε όρθια τη χώρα με όποιο κόστος».

Υπεραμυνόμενος των αποφάσεων του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, απέρριψε τις κατηγορίες ότι το κυβερνών κόμμα δεν έκανε διαπραγμάτευση με την τρόικα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το άρθρο 37 (που αποδυναμώνει τις κλαδικές συμβάσεις) «θα ήταν πολύ σκληρότερο αν δεν γινόταν σκληρή διαπραγμάτευση». Σημείωσε μάλιστα πως είναι σε θέση να το αποδείξει αυτό και με έγγραφα, κάτι που όμως, όπως ανέφερε, δεν γίνεται να κάνει τώρα διότι «βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγμάτευση και τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη σε πολύ κρίσιμα ζητήματα».

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε πως «θα διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», ενώ τόνισε πως δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους σε όσους δεν έχουν υπογράψει. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, σημείωσε πως διευκολύνεται η σύναψή τους, όμως τόνισε πως αυτό είναι πολύ καλύτερο, από αυτό που συμβαίνει σήμερα, τις ατομικές δηλαδή συμβάσεις, όπως είπε.

Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια για την προώθηση των απαραίτητων, όπως είπε, αλλαγών, η οποία, κατά τον υπουργό Εργασίας, θα ήταν πιο αποτελεσματική αν υπήρχε μια στοιχειώδης συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Στο σημείο αυτό επέκρινε τη ΝΔ γιατί, όπως υποστήριξε, δεν παραδέχεται πως έχει σημαντική ευθύνη για την καταστσαη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr