Την όσο το δυνατό συντομότερα εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα, συστήνει στην έκθεσή της για την Ελλάδα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η τρόικα. Συγκεκριμένα, τονίζει πως η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας είναι «βαθύτερη» από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ ίσως χρειαστεί μια πτωτική αναθεώρηση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την πλευρά του υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν ολοκλήρωσε τη σύνταξη της έκθεσης, ενώ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τα δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι προοπτικές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένουν «εξαιρετικά ανησυχητικές», καθώς η βιωσιμότητά του έχει «επιδεινωθεί, και εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές και την εφαρμογή αυτών».

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι προοπτικές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένουν «εξαιρετικά ανησυχητικές», καθώς η βιωσιμότητά του έχει «επιδεινωθεί, και εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές και την εφαρμογή αυτών».

Τονίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει στην εφαρμογή των θεσμικών και πολιτικών της υποχρεώσεων, καθώς εκτιμά ότι ο ρυθμός των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι ανεπαρκής, χρειάζεται πολιτική σύγκλιση.

Θεωρεί ακόμη ότι πλέον, οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις των επομένων τριμήνων δεν μπορούν να επιτευχθούν, αλλά θεωρεί ότι είναι βιώσιμος ο στόχος για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.


ΔΝΤ: «Δεν ολοκληρώθηκε η έκθεση για την Ελλάδα»

Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ταμείου Τζέρυ Ράις ερωτήθηκε επίμονα για δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που μιλούν για διαφωνία του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο αρνήθηκε να τοποθετηθεί και αρκέσθηκε να δηλώσει πως το Ταμείο συνεργάζεται στενά με την ΕΕ.

Για την εκταμίευση της 6ης δόσης ο κ. Ράις δήλωσε πως δεν έχει ορισθεί ακόμη η ημερομηνία για το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης και υπογράμμισε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δική της έκθεση και το ΔΝΤ συντάσσει τη δική του. Αυτό συνέβαινε εξαρχής» τόνισε, ερωτηθείς για τα συμπεράσματα της σημερινής έκθεσης της ΕΕ.

Τέλος, ερωτηθείς για τις μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα είπε πως το ΔΝΤ παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα. «Μέριμνα του Ταμείου είναι τα όποια μέτρα για την έξοδο από την κρίση να είναι δίκαια. Πρέπει να εστιάσουμε στο στόχο η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση», δήλωσε.


«Διχογνωμία» ΕΕ-ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, την ώρα που Γερμανία και Γαλλία αδυνατούν να βρουν κοινή γραμμή στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις της ΕΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και επιθυμεί να σχηματίσει μια ξεκάθαρη εικόνα πριν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, είπαν την Πέμπτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις της ΕΕ για το χρέος είναι πολύ αισιόδοξες και θέλει να περιμένει έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Κυριακή, μήπως από τις συζητήσεις, προκύψει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις των άλλων εταίρων της τρόικας είναι υπεραισιόδοξες», δήλωσε μία πηγή. Άλλη πηγή, αναφερόμενη στη Σύνοδο σημείωσε ότι «το ΔΝΤ σίγουρα θα θέλει να δει προηγουμένως που θα καταλήξουν το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Εάν την Κυριακή οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δηλαδή σε μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αυτό ίσως καταστήσει πιο βιώσιμο το χρέος και επιτρέψει στο ΔΝΤ να προσυπογράψει την αποδέσμευση της δόσης, πιθανώς το Νοέμβριο, είπαν οι πηγές.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ ολοκληρώνουν την ανάλυση τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους στο Eurogroup την Παρασκευή.

«Η έκθεση συμμόρφωσης, που συμπεριλαμβάνει την κοινή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ολοκληρώνεται και θα υποβληθεί στο Eurogroup. Το Eurogroup θα λάβει χώρα αύριο. Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της αντανακλούν την κοινή θέση της τρόικας, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ», είπε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η πρόθεση είναι ακόμα η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα να δοθεί στα μέσα Νοεμβρίου, εάν εγκριθεί, προσέθεσε. «Δεν υπάρχει θέμα διαφοροποίησης, είπε ακόμα ο Αμ. Αλταφάζ», σχολιάζοντας τη φημολογία περί διαφωνίας της ΕΕ με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.(Με πληροφορίες από in.gr/capital.gr)


TAGS