Πρόταση συνεργασίας πέντε σημείων έκανε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης- εκτός ΚΚΕ, η Άννα Διαμαντόπουλου από το βήμα της Βουλής, αιφνιδιάζοντας το σύνολο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε ενημερωθεί.
Η κα Διαμαντοπούλου δεν είχε ενημερώσει τους Α. Λοβέρδο και Γ. Ραγκούση, πράγμα που καταδεικνύει ότι η υπογραφή της κοινής επιστολής, δεν την εμπόδισε να ανοίξει δική της περπατησιά.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύουν την κίνηση της Άννας Διαμαντοπούλου σαν προσπάθεια να να πάρει θέση σε μια ενδεχόμενη κούρσα διαδοχής. Ταυτοχρόνως προσθέτουν ότι η κίνησή της είναι άκαιρη και ανεδαφική, κίνηση που εξυπηρετεί μόνον τις προσωπικές της φιλοδοξίες.

Η κα Διαμαντόπουλου, δεν απευθύνει την πρόταση στο ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι «έκανε με σαφήνεια γνωστή τη θέση του και δεν μπορεί να μπει σε αυτή τη συνεννόηση γιατί ζητά έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση -είναι μία σαφής θέση που δεν χωρά συνεννόηση-».

Αντιθέτως δήλωσε ότι πιστεύει πως τα υπόλοιπα κόμματα μπορούν να συναινέσουν στα εξής 5 σημεία:

Συμφωνούμε όλοι ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Αλλαγή του οικονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική, με άλλους θεσμούς, νέο τρόπο αποφάσεων και σεβασμό των ήδη υπαρχουσών, που δεν μπορούν ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος -με όλο το σεβασμό προς τους Αρχηγούς δύο μεγάλων κρατών- έξω από τις συνθήκες, τους κανόνες, έξω από κάθε λογική, να συναντώνται και να αποφασίζουν.

Οι καταθέσεις όλων των Ελλήνων πολιτών την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι εγγυημένες μέσω της επανακεφαλαιοποίησης όλων των ελληνικών τραπεζών.

Ασφαλιστικά ταμεία: Να συμφωνηθεί οπωσδήποτε τρόπος αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων ό,τι και αν αποφασισθεί.

Ελληνικό χρέος αξιόπιστα βιώσιμο: Αυτό αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει συμμετοχή των ιδιωτών, επιμονή σε αυτό που καταφέραμε για την επιμήκυνση της αποπληρωμής σε 30 χρόνια, για μείωση του επιτοκίου όπως έχουμε συμφωνήσει.