«Δεν νομίζω ότι όταν κάποιος αποφασίζει να διαφοροποιηθεί σε ένα άρθρο από ένα νομοσχέδιο με 50 άρθρα, σημαίνει και καταστροφή για την κυβέρνηση ή για τη δημοκρατία στον τόπο» δηλώνει στο «Βήμα 99,5» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης επισημαίνοντας ότι «διαφοροποίηση επί των άρθρων είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι υγιές να υπάρχει τη στιγμή που κάθε βουλευτής αποφασίζει κατά συνείδηση να ψηφίσει». Χωρίς να ανακοινώσει τη στάση που θα διατηρήσει σήμερα κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο κ. Καρτάλης ξεκαθάρισε ότι «ο,τιδηποτε και να αποφασίσει ο κάθε συνάδελφος είναι απολύτως σεβαστό».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξηγεί ότι και διαφοροποιήσεις να υπάρξουν ή αρνητικοί ψήφοι δε θα δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα «Θα πρέπει» ωστόσο, «να είμαστε επιτέλους λίγο προσεκτικοί και για τον κοινοβουλευτισμό γιατί είναι ένα από τα λίγα πράγματα που έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα και πρέπει να διασωθεί και αυτός».

Ερωτηθείς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες νομοθετεί η Βουλή σημειώνει ότι «Δυστυχώς νομοθετούμε ή υλοποιούμε ή σχεδιάζουμε τα νομοσχέδια λαχανιασμένοι. Όταν είσαι λαχανιασμένος δεν καταφέρνεις να κάνεις τη σωστή κίνηση».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής προσθέτοντας ότι «το αύριο το χτίζεις με τις ενέργειες του σήμερα» εξηγεί ότι ο σχεδιασμός είναι απαραίτητος για τα επόμενα χρόνια. « Αυτά τα γερά χρόνια θέλουν έναν προγραμματισμό, ο οποίος να είναι συγκεκριμένος, τι θα κάνουμε την επόμενη τριετία, πενταετία, επταετία. Παίρνουμε σήμερα αποφάσεις που επηρεάζουν τη χώρα την επόμενη εικοσαετία», καταλήγει.