Με δραματικούς τόνους απευθύνθηκε στα μέλη του άτυπου υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είπε πως την Κυριακή παίζεται το μέλλον οχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Ο κ. Παπανδρέου είπε  πως «αν δεν αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων στην Ευρώπη, με καθοριστικές αποφάσεις την Κυριακή, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη συνολικά, θα βρεθούμε όλοι στη δίνη μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, με θύματα τους απλούς πολίτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά φοβάμαι ίσως και σε όλο τον πλανήτη».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ατζέντα της κυβέρνησης για τη Σύνοδο Κορυφής περιλαμβάνει πέντε πολύ σημαντικούς στόχους:

1. Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

2. Να διατηρηθούν όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου

3. Η μείωση του χρέους

4. Να διασφαλιστεί η ομαλότητα της λειτουργίας των τραπεζών και του ασφαλιστικού συστήματος

5. Να ξεκινήσει η ανάπτυξη στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα, κάλεσε  τους G20 να αναλάβουν τις ευθύνες τους με αποφάσεις που δεν θα μείνουν στα χαρτιά αλλά θα εφαρμοστούν.

«Πρέπει επίσης να κατανοήσουν οι εταίροι μας, ότι και οι απεργίες, και οι διαδηλώσεις, και οι διαμαρτυρίες, έχουν μια πραγματική βάση. Δεν είναι μόνο κάποιοι προνομιούχοι που αντιδρούν, επειδή χάνουν προνόμια. Και αυτό γιατί, όχι μόνο η Κυβέρνησή μας, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, είμαστε απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα, τα διάφορα συμφέροντα που αντιστέκονται, να χτυπήσουμε αποφασιστικά την αδιαφάνεια και την ανομία», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου

Επίθεση σε Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας πως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέλει να μείνει έξω από το χορό.

«Θέλει να μην αναλαμβάνει ευθύνες, τις οποίες θα έπρεπε οποιοδήποτε κόμμα να αναλάβει, πολύ περισσότερο αυτό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ιδίως όταν αυτό το κόμμα ως προηγούμενη κυβέρνηση, μας έφερε μέχρι εδώ. Θέλει να διατηρήσει την ελευθερία να λέει ό,τι θέλει, ίσως και ό,τι να ‘ναι. Είναι κρίμα για τη χώρα», είπε χαρακτηρστικά ο κ. Παπανδρέου.

Τόνισε επίσης πως ο κ. Σαμαράς είναι πλήρως ενημερωμένος για την κατάσταση και τη διαπραγματευτική γραμμή που κρατά η χώρα μας για τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι αντιδράσεις των υπουργών


Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως στους λόγους τους οι υπουργοί  ζητούν άμεσες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. 


Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει τον αυτισμό να λέει πως ο κόσμος δεν είναι θυμωμένος, για να συμπληρώσει ο Χάρης Καστανίδης ότι ο κόσμος δεν αντέχει αλλό: «Πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές και να νομιμοποιήσουμε την απόφαση. 


Ο Πάνος Μπεγλίτης είπε ότι πρέπει να επανακεφαλαιωθεί η παράταξη πριν την νομιμοποίηση της, ζητώντας πως αυτό πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. 


Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι ο χρόνος είναι εις βάρος της κυβέρνησης και πως πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση πως δεν είναι όλη η κοινωνία συντεχνίες. 


Από τη μεριά του ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε: «Μην λέμε στον κόσμο ότι την Κυριακή τελειώνουν όλα. Κάποια στιγμή θα απευθυνθούμε στο λαό αλλά όχι με το δίλημμα, ευρώ ή όχι». 


Τέλος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος τα έβαλε με το ΚΚΕ: «Δεν είναι δυνατό να βλέπουμε το ΚΚΕ να παίρνει εξουσία. Ως τι περιφρουρεί τη Βουλή; Αν είναι δυνατόν να μιλάμε για τόσο μεγάλους αριθμούς διαδηλωτών. Δεν έχουμε τέτοιο μεγάλο αριθμό».

 

Α.Α