«Ναι» σε όλα, «οχι» στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις κλαδικές συμβάσεις ψήφισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη κατά την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Διαγράφηκε η βουλετης του ΠΑΣΟΚ ύστερα από το «όχι» που είπε στο άρθρο 37.

«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει μέχρι στιγμής» είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ζητώντας αναβολή της ψήφισής του επίμαχου άρθρου και επαναδιαπραγμάτευση με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Αν και σημείωσε πως κατανοεί πλήρως την ευθύνη των βουλευτών να στηρίξουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας μάλιστα πως γι' αυτό το λόγο ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στο άρθρο αυτό για τις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κατάργηση της αρχής της ευνοικότερης ρύθμισης σε συνδυσαμό με το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων οδηγούν σε ύφεση, δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και δεν καταπολεμούν την ανεργία. Προέβλεψε μάλιστα πως αυτές ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μια γενικευμένη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών, που θα αφαιρέσει πολλά δισ. ευρώ την ελλληνική οικονομία. «Και μετά θα έρθει η τρόικα να μας ζητάει νέα μέτρα γιατί δηθεν δεν πιάσαμε τους στόχους» πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

Μάλιστα, η πρώην υπουργός υποστήριξε πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν παγώνουν απλώς, αλλά ουσιαστικά καταργούνται, ενώ αμφισβήτησε αν σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξακολουθήσει να υπάρχει και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Νομοθετούμε ένα επικίνδυνο εργασιακό γεγονός, συμπλήρωσε και καταλήγοντας, πρότεινε να δοθεί μια δίμηνη παράταση της διευθέτησης των θεμάτων του άρθρου 37 και αυτά να ρυθμιστούν μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Σχετικό θέμα:

Μετά τη Βάσω υπέκυψε και ο Μίμης για το άρθρο 37- Αγωνία για τη Λούκα