Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το προϊόν μιας συμφωνίας συμμοριών. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας  τόνισε ότι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί «με όρους ομερτά». Οι εκφράσεις  που χρησιμοποίησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, άναψαν τα αίματα στη Βουλή. «Είστε τζάμπα μάγκας» η απάντηση Βενιζέλου. Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει.

Παρεμβαίνοντας από το προεδρείο της Βουλής, ο Βύρων Πολύδωρας επισήμανε ότι ο όρος που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικός, δεν αποτελεί, όπως είπε, οξεία έκφραση και δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται.

«Το προεδρείο δεν υποκαθίσταται από τον υπουργό», τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι χρησιμοποίησε τη λέξη «ομερτά» με την πολιτική της έννοια, θέλοντας να υποδηλώσει την εκβιασμένη συμφωνία. «Δεν αναφερόμουν σε μαφία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «εκβιασμένη συμφωνία και όρκο σιωπής έχουμε στα πολιτικά πράγματα της χώρας εδώ και καιρό».

«Τόσες επεμβάσεις σωτηρίας δεν έχει κάνει κανείς» τόνισε ό κ. Τσίρπας και προκάλεσε τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπανδρέου να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλαν στο ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι την διάταξη 37 του πολυνομοσχεδίου την εμπνεύστηκαν οι συνεργάτες της κυβέρνησης και την έδωσαν στην τρόικα.  

Περνώντας το λόγο ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι δεν νοείται αρχηγός κόμματος της Βουλής να προσβάλει ονομαστικά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  και ζήτησε να ανακαλέσει ο κ. Τσίπρας τα όσα είπε. Μάλιστα ο υπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της βουλής την επιστολή που απέστειλε στο ΔΝΤ, ενώ είπε ότι θα καταθέσει και την επιστολή του πρωθυπουργού.

«Αφού κύριε Τσίπρα μας εξηγήσατε τι σημαίνει omerta, εγώ θα σας εξηγήσω σε απλά, απλούστατα ελληνικά τι σημαίνει τζάμπα μάγκας» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευαγγ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για φτηνό συνδικαλισμό. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού αντέδρασε, όμως ο κ. Βενιζέλος δε σταμάτησε την ομιλία του και ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες μέρες στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστιν Λαγκαρντ.

Αυτό ήταν ένα αίτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλάμβανε συνεχώς το τελευταίο διάστημα ζητώντας επιτακτικά από την κυβέρνηση ενημέρωση για το περιεχόμενο των επιστολών της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ.

Πηγές: Νewpost.gr - protothema.gr