Εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, ψηφίστηκε τελικά το πολυνομοσχέδιο και το άρθρο 37 στην Ολομέλεια της Βουλής με 153 «ναι», ενώ η Λούκα Κατσέλη καταψηφίζοντας το άρθρο 37 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ.
«Ναι» σε όλα, «οχι» στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις κλαδικές συμβάσεις ψήφισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη κατά την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αμέσως μετά τη διαγραφή της η κυρία Κατσέλη δήλωσε:

«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα. Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους.»

Στην επιστολή που επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διαγραφή της κυρίας Κατσέλη:


«Η σημερινή ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου, όπως και η χθεσινή επί της αρχής, δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης. Για την κρίσιμη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες. Για τη διασφάλιση της 6ης δόσης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των άμεσων δημοσιονομικών μας αναγκών.

Για την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας και την ομαλή πορεία της χώρας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο. Για το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Η κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και στην Επιτροπή  και στην Ολομέλεια, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την ενσωμάτωση αλλαγών και προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές και την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

 Κατόπιν αυτών και με δεδομένη την δήλωση και σε εμένα ότι έχει  αμετάκλητα αποφασίσει να μην υπερψηφίσει συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, σας ενημερώνω κ. Πρόεδρε, ότι από σήμερα η βουλευτής Λούκα Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.»

Κατσέλη: «Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37»

«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει μέχρι στιγμής» είχε δηλώσει νωρίτερα χθες από το βήμα της Βουλής, ζητώντας αναβολή της ψήφισής του επίμαχου άρθρου και επαναδιαπραγμάτευση με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Αν και σημείωσε πως κατανοεί πλήρως την ευθύνη των βουλευτών να στηρίξουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας μάλιστα πως γι' αυτό το λόγο ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στο άρθρο αυτό για τις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κατάργηση της αρχής της ευνοικότερης ρύθμισης σε συνδυσαμό με το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων οδηγούν σε ύφεση, δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και δεν καταπολεμούν την ανεργία. Προέβλεψε μάλιστα πως αυτές ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μια γενικευμένη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών, που θα αφαιρέσει πολλά δισ. ευρώ την ελλληνική οικονομία. «Και μετά θα έρθει η τρόικα να μας ζητάει νέα μέτρα γιατί δηθεν δεν πιάσαμε τους στόχους» πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

Μάλιστα, η πρώην υπουργός υποστήριξε πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν παγώνουν απλώς, αλλά ουσιαστικά καταργούνται, ενώ αμφισβήτησε αν σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξακολουθήσει να υπάρχει και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Νομοθετούμε ένα επικίνδυνο εργασιακό γεγονός, συμπλήρωσε και καταλήγοντας, πρότεινε να δοθεί μια δίμηνη παράταση της διευθέτησης των θεμάτων του άρθρου 37 και αυτά να ρυθμιστούν μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.