Εθιμοτυπικό χαρακτήρα επιχειρούν να προσδώσουν από την ΝΔ στη σημερινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιμένοντας ότι πρόκειται για συνάντηση που είχε συμφωνηθεί από αρκετού καιρού ανάμεσα στους δύο. Ωστόσο, είναι προφανές ότι στις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση, αφήνεται να διαμορφωθεί κλίμα ανοιχτό σε πλήθος ερμηνειών. Η κυρίαρχη εκτίμηση αναφορικά με τη συνάντηση Σαμαρά- Παπούλια εστιάζεται στο αίτημα από πλευράς του Προέδρου της ΝΔ για την ανάληψη κάποιου είδους πρωτοβουλίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην κατεύθυνση εκτόνωσης του εκρηκτικού πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας και των κοινωνικών αναταραχών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ξεκαθαρίζουν από την Συγγρού, ο Α. Σαμαράς αναγνωρίζει τον πολιτειακό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θέλει να αποφύγει να εμπλέξει στα πολιτικά ζητήματα, αποδοκιμάζοντας έτσι εμμέσως πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί κατά το παρελθόν από άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Γι' αυτό το λόγο και από την πρώτη στιγμή χθες, οι επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ έσπευδαν να αποσαφηνίσουν ότι Παπούλιας και Σαμαράς είχαν από το καλοκαίρι –στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας- συμφωνήσει να συναντηθούν. Μία συνάντηση η οποία, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, μετατίθετο διαρκώς και η οποία αποφασίστηκε τελικά να γίνει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμένεται κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις θέσεις της ΝΔ και τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά την αυριανή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα εκφράσει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έντονη ανησυχία του για την ανυπαρξία εθνικής γραμμής στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας και την απορρέουσας αδυναμίας διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς καθώς και τον προβληματισμό του για την υποβόσκουσα κοινωνική αναταραχή.


Πάνος Ρασσιάς