«Θρίλερ» θυμίζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, η οποία όμως θα εκτυλιχθεί σε δύο «επεισόδια», αφού, Γαλλία και Γερμανία παρέπεμψαν την οριστική λύση για την κρίση χρέους, στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, σε δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με στόχο να βρεθεί μία κοινή γραμμή, διότι αυτό θεωρείται ανέφικτο να γίνει την Κυριακή. Τηλεδιάσκεψη ΗΠΑ-Βρετανίας-Γερμανίας-Γαλλίας. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, την Κυριακή και την Τετάρτη διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την δεέυτερη μέρα.

Σχετικά με την Ελλάδα, οι δύο ισχυρές χώρες της ευρωζώνης, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών τους, ζήτησαν να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ της χώρας μας και των τραπεζών για ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινή οικονομική διακυβέρνηση , μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση, νέα μέθοδο λειτουργίας για τον EFSF και σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Παράλληλα, τηλεδιάσκεψη με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος Πρόεδρος «κατανοούν πλήρως την επείγουσα κατάσταση στην ευρωζώνη και εργάζονται επιμελώς προς την εύρευση μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στην πρόκληση και η οποία θα είναι πολιτικά βιώσιμη» ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει πει πως ευελπιστεί αυτή η λύση να έχει δοθεί πριν την σύνοδο των ηγετών της G20 στη Γαλλία στις 3-4 Νοεμβρίου.

Τα σενάρια που παίζουν και η σολωμόντεια λύση

Σύμφωνα με το Bloomberg, πάντως, οι δύο πλευρές ίσως ανακοινώσουν ένα σχέδιο που θα προβλέπει την αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Διάσωσης (EFSF) κατά 500 δισ. ευρώ, ώστε να φθάσει στα 940 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια απολύτως σολομώντεια λύση, καθώς η γαλλική πλευρά προτείνει την αύξηση των κονδυλίων στα 2 τρισ. ευρώ και τη μετατροπή του EFSF σε τράπεζα αρωγής των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, ενώ η γερμανική αρνείται κάτι τέτοιο και υποστηρίζει ότι αρκούν τα 440 δισ. ευρώ που προσφάτως και με πολύ κόπο αποφάσισαν οι «17» (η Φινλανδία ως γνωστόν συμφώνησε στην αύξηση των κονδυλίων στα 440 δισ. ευρώ αφού ανάγκασε την Ελλάδα να της δώσει εγγυήσεις, ενώ στη Σλοβακία για να εγκριθεί το μέτρο έπεσε η κυβέρνηση της Ιβέτας Ραντίκοβα).

Αν όμως τα 440 δισ. ευρώ του EFSF (από τα οποία σύμφωνα με υπολογισμούς έχουν ήδη δαπανηθεί τα 160 δισ.) αρκούν για την στήριξη των τριών χωρών που δεν δανείζονται πλέον από τις αγορές αλλά από την περίφημη τρόικα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν για να στηρίξουν άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης που μπαίνουν κι αυτές τάχιστα στο στόχαστρο των διαβόητων αγορών. Διότι τα μετά κόπων και βασάνων εγκριθέντα κονδύλια δεν αρκούν βεβαίως για να στηρίξουν τις οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας ή και του Βελγίου, που επίσης ταλανίζεται από υψηλά χρέη. Ή ακόμη και της... Γαλλίας, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών και απειλείται να χάσει το "ΑΑΑ" της αξιολόγησης, εξαιτίας της έκθεσης των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος.

Οι δηλώσεις του γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ότι «αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα κινδυνεύει να εκραγεί η ευρωζώνη» είναι ενδεικτικές.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τρεις λύσεις έχουν τεθεί επί τάπητος σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα:

- Η πρώτη αφορά την αγορά από το EFSF παλαιών ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα τιμή τους, που είναι «συμπιεσμένη» έως το 40% της ονομαστικής αξίας τους. Τη λύση αυτή υποστηρίζει η Γαλλία και συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα απολύτως εθελοντικού (και όχι βαθέος) κουρέματος, που δεν θα κινδυνεύει να θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τις αγορές.

- Η δεύτερη πρόταση αφορά μια κανονική, πλήρη, εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη χρεοκοπία. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πληροφορηθούν ότι θα πάρουν πίσω μόνο το 50% των επενδύσεών τους και το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Τη λύση αυτή «ευνοούν κύκλοι στη Γερμανία», όπως αναφέρουν οι FT, αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά η Γαλλία αλλά και η ΕΚΤ, καθώς θεωρούν ότι θα προκαλέσει πανικό και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στις αγορές.

- Η τρίτη και πιθανότερη λύση, περί της οποίας μάλλον περιστρέφεται το γαλλογερμανικό παζάρι, βασίζεται στο σχέδιο της 21ης Ιουλίου και προβλέπει εθελοντική (από τους κατόχους τους) ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα που θα έχουν χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης - ως εδώ όλα καλά - και επιπλέον «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όχι μόνο κατά 21%, που προέβλεπε το σχέδιο του Ιουλίου και πιθανότατα είχε «χωνέψει» η αγορά, αλλά κατά ποσοστό που μπορεί να φθάσει έως το 50% ή και 60%.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι ακόμη και με μεγαλύτερο haircut, προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Πηγή: Newpost/To BήμαΣχετικά Θέματα: