Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη συνεδριάζει σήμερα το Εurogroup, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου βοήθειας. Επί τάπητος θα βρεθεί και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος είναι εκτός από ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» και η μείωση των επιτοκίων, σημειώνεται στην έκθεση.

Η δυναμική του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της τρόικας (το προσχέδιο της οποίας δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη), ενώ κρίνουν ανεπαρκή το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Παρ' όλα αυτά, εισηγούνται την εκταμίευση της έκτης δόσης το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη πως η 6η δόση θα εκταμιευθεί πριν τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία χώρα μας.

Ουσιαστικά, ο Αμαντέου Αλταφάζ ξεκαθάρισε ότι δεν διακυβεύεται η καταβολή της δόσης.

Όπως είπε, η απόφαση της Ευρωζώνης για την εκταμίευση των 5,8 δισ. ευρώ θα ληφθεί σήμερα από το Eurogroup, ενώ η απόφαση για το μερίδιο του ΔΝΤ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις αρχές Νοεμβρίου.


Σχετικά Θέματα: Όλι Ρεν: «Η Κομισιόν θέλει ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»
To θρίλερ του «κουρέματος» θα έχει δύο επεισόδια - Παρέμβαση ΗΠΑ και Βρετανίας
TAGS