Συναντώνται εκ νέου σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των επαφών για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόκειται για την τελευταία τους συνάντηση πριν από τη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στις 30 και 31 Οκτωβρίου. Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε την προσδοκία ότι θα υπήρχαν μεγαλύτερες συγκλίσεις.

Ωστόσο, όπως είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλλει θέσεις που βρίσκονται εκτός της συμφωνηθείσας βάσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ υπαναχωρεί και από συγκλίσεις ή σχεδόν συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί προηγουμένως.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, σημείωσε ότι θα γίνει αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων στο διάστημα της εντατικοποιημένης φάσης.

Είπε επίσης ότι αυτό που ζητείται από τη διεθνή κοινότητα είναι να αντιμετωπίσει με αντικειμενικές προσεγγίσεις τις θέσεις που καταθέτει η κάθε πλευρά.

Στο μεταξύ, εν όψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης, συνέρχεται το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερωθεί για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και να συζητήσει τον τρόπο ενέργειας και τις πιθανές εξελίξεις στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ