Το μήνυμα που εξέφρασαν οι περισσότεροι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το καυτό διήμερο στη Βουλή με τους χιλιάδες κόσμου έξω από αυτή να διαδηλώνουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και με το τραγικό αποτέλεσμα του ενός νεκρού από το χώρο του ΠΑΜΕ , δείχνει ότι η κυβέρνηση πλέον έχει χάσει την κοινωνική της επαφή ότι οδηγείται σε πολιτικό αδιέξοδο με τους  βουλευτές του κόμματος να βρίσκονται σε νευρική κρίση. Τουλάχιστον δέκα βουλευτές ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να αναληφθούν άμεσα πολιτικές  πρωτοβουλίες, είτε μέσω προκήρυξης εκλογών είτε μέσω συγκυβέρνησης. 

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Βάσω  Παπανδρέου, η Τόνια Αντωνίου, ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο Νίκος Σαλαγιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Σούλα Μερεντίτη, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Λούκα Κατσέλη - η οποία τελικώς διεγράφη μόλις λίγα λεπτά αφότου καταψήφισε το άρθρο 37 το βράδυ της Πέμπτης.

Ένας εξ αυτών των βουλευτών μάλιστα πιστεύει ότι η μόνη λύση είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός  είτε να προκηρύξει εκλογές είτε να αποχωρήσει άμεσα από την ηγεσία του κόμματος. «Αρκεί ότι γίνει, να γίνει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια έτσι ώστε να υπάρχει και σωστό αποτέλεσμα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους υπουργούς οι πρωτοβουλίες που ενδεχομένως αναλάβει ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να έχουν περιεχόμενο και να είναι αποδέκτες ώστε η συνολική προσπάθεια για ανασύνταξη της χώρας βρει αντίκρισμα στην κοινωνία.

Ωστόσο υπάρχει και η εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου δε θα αποχωρήσει αλλά θα συνεχίσει να βαδίζει μέχρι τέλους επιχειρώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο  να κερδίσει πολιτικό χρόνο εφόσον σύμμαχοι τους θα είναι μία θετική απόφαση από τις Βρυξέλλες και δεν τον προλάβουν οι ραγδαίες εξελίξεις που συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό.