Φραστική αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στην αίθουσα της ολομέλειας της βουλής, μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας για την ιδιωτική συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ της κυβέρνησης και του Καταρ για την εξόρυξη χρυσού από τα μεταλλεία Χαλκιδικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επικαλούμενος και τη χθεσινή επίθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου που τον χαρακτήρισε "τζάμπα μάγκα", κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχασε την ψυχραιμία του, ότι αρκείται σε "κενά συνθήματα", δεν τον νοιάζουν οι επενδύσεις και η σωτηρία της χώρας, και "ενδιαφέρεται μόνο για να παίξει ένα ευχάριστο πεντάλεπτο στα δελτία ειδήσεων".

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ξεγύμνωμα της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπακωσταντίνου αποτυχημένο υπουργό που κόστισε ακριβά στον ελληνικό λαό, με σκληρά μέτρα, ανεργία και τρομακτικές μειώσεις εισοδημάτων, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία με το Κατάρ για τα μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική, ως "νέο Βατοπέδι της κυβέρνησης Παπανδρέου".

"Είναι προφανές ότι η χθεσινή αποστροφή του υπουργού Οικονομικών σας ενόχλησε και χάσατε την ψυχραιμία σας. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργεί ένα επεισόδιο την ημέρα εντός και εκτός Βουλής. Αυτός είναι ο ρόλος του. Τα μέτρα για την ανάπτυξη είναι ψιλά γράμματα για εσάς. Στη πράξη σας ενδιαφέρει η χώρα να πηγαίνει από μιζέρια σε μιζέρια. Τίποτε άλλο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωσταντίνου.

"Εγώ μπορεί να είμαι τζάμπα μάγκας αλλά δεν κοστίζω στην ελληνική κοινωνία. Κάθε φορά που διαπραγματεύεστε εσείς, κοστίζουν δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, διότι κλείνετε τα μάτια. Χθες χειροκροτούσατε όλοι σας που κατέθεσε ο "κανονικός μάγκας" την επιστολή που έστειλε στην κ. Λαγκάρντ, με την οποία είχε δεσμευτεί για όσα εσείς ψηφίζατε. Χειροκροτούσατε το ξεγύμνωμα της υποτέλειας της κυβέρνησης σας", αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Εδώ που έφτασαν τα πράγματα ή θα πάνε τα παιδιά μας μετανάστες στο εξωτερικό ή αυτοί οι άνθρωποι που διαφεντεύουν τη χώρα πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν. Εγώ προτιμώ να πάνε αυτοί στο εξωτερικό".

"Να μην κουνάτε το δάχτυλο σε όλους όσους προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Κανένας δεν σας έκανε τιμητή των πάντων. Η πολιτική κριτική πρέπει να γίνεται σε νηφάλιους τόνους. Όχι για να αποκτήσουμε πλάνο στα δελτία ειδήσεων. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει τη δουλειά της, κρίνεται και αξίζει νηφάλια αντιπολίτευση που δεν εξαντλείται σε κενά συνθήματα. Εσείς έχετε δικαίωμα να λέτε ότι θέλετε, αλλά δεν θα εμποδίσετε την κυβέρνηση να πάρει δύσκολες και με πολιτικό κόστος αποφάσεις που θεωρεί αναγκαίες για να πάει η χώρα μπροστά και να έχουν τα παιδιά μας μέλλον εδώ και όχι να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν", απάντησε ο κ. Παπακωσταντίνου
.
"Ο ελληνικός λαός μπορεί να σας συγχωρέσει ότι υποχωρήσατε και κάνατε πίσω μπροστά σε ανυπόφορες πιέσεις δεν θα σας συγχωρέσει όμως που όχι μόνο αφήσατε την εγχώρια διαπλοκή να κάτσει στο σβέρκο αλλά τους αγορεύσατε και σε θεσμικούς συνομιλητές και προμοτάρετε τις ζημιογόνες για το ελληνικό δημόσιο ιδιωτικές συμφωνίες τους", επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άφησε υπονοούμενα για το ξεμπλοκάρισμα του έργου και την υπογραφή της συμφωνίας αμέσως μετά την αποχώρηση της προκατόχου του Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία, όπως είπε, αντιδρούσε λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Παπακωσταντίνου ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο, είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και απέμεναν μόνο οι υπογραφές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει όφελος για το ελληνικό όφελος, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία 1.800 νέων θέσεων, αλλά και στην είσπραξη φόρων από μια τόσο μεγάλη ξένη επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όπως είπε.

Παράλληλα, διέψευσε τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι αγνόησε τις περιβαλλοντικές μελέτες αρμόδιων φορέων που ήταν αντίθετες με το έργο, κατηγορώντας τον ότι επιλέγει να στέκεται σε μία μόνο μελέτη που ήταν αντίθετη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μίλησε ακόμα για χρονίζουσα γραφειοκρατία και αδράνεια που έπρεπε να μπει τέλος αλλά και για την πιο άρτια περιβαλλοντική μελέτη που έλαβε υπόψη όλες τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς των φορέων.
"Αν έχετε συγκεκριμένα στοιχεία εδώ είμαστε. Εγώ έχω βάλει την υπογραφή μου εσείς όχι και ούτε πρόκειται, γιατί ο ελληνικός λαός σας έχει κατατάξει σε αυτούς που δεν μπορούν να κυβερνήσουν", σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος τον χαρακτηρισμό του κ. Τσίπρα, περί νέου Βατοπεδίου.

Απαντώντας δε στις επικριτικές αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για μεσολάβηση του ίδιου πρωθυπουργού σε μια ιδιωτική συμφωνία, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα σε άλλες χώρες ενώ έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου πρωθυπουργού με τη συνοδεία δεκάδων επιχειρηματιών, κατά την οποία συμφωνήθηκαν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων.